Cene stanova u Novom Sadu više nego u zlatnom periodu stanogradnje

Nekada je Novi Sad slovio za grad koji svoje lice menja iz dana u dan, danas se može reći da se radi o gradu koji podjednako brzo menja i cene svojih nekretnina, kuća i stanova.

Nakon mnogobrojnih komercijalnih tekstova i spekulacija o ceni kvadrata stambene novogradnje u Novom Sadu, jednom od ključnih lokaliteta velikih investicionih dešavanja, odlučili smo da sprovedemo opsežno istraživanje na ovu temu. Pretragom smo obuhvatili preko 60 gradilišta višeporodičnih stambenih objekata na teritoriji Novog Sada. Na trenutnom tržištu ovo predstavlja apsolutno reprezentativan statistički uzorak.

POGLEDAJTE PONUDU: PRODAJA STANOVA NOVI SAD

Nekada je Novi Sad slovio za grad koji svoje lice menja iz dana u dan, danas se može reći da se radi o gradu koji podjednako brzo menja i svoje cene. Zbog toga smo bili primorani da istraživanje prolongiramo na nekoliko meseci. Napominjemo da je i dalje prisutan kontinuiran rast cena nekretnina.

Prosečna cena od 1.350 do 1.400 evra po kvadratu znatno viša nego u zlatnom periodu stanogradnje

Prosečna cena nalazi se u intervalu između 1.350 i 1.400 evra po metru kvadratnom. Znatno je viša nego u zlatnom periodu stanogradnje, koji je obeležio početak novog milenijuma. Najpovoljniji stanovi, ispod 1.000 evra po kvadratu, mogu se kupiti u Veterniku, Veterničkoj Rampi i Adicama. Do 1.300 evra prodaju se stanovi na Novom Naselju, Telepu, Petrovaradinu, Alibegovcu i Avijatičarskom Naselju. Za određene lokacije bliže centru, poput Salajke, Podbare, Banatića i Detelinare potrebno je izdvojiti i do 1.500 evra za novogradnju. U jedne od najskupljih delova grada spadaju Grbavica, Sajmište i Rotkvarija. Za kvadrat u ovim naseljima platićete od 1.500do skoro 2.000 evra. Najluksuzniji stanovi prodaju se u centru, zatim na Bulevaru oslobođenja i na Adamovićevom naselju po ceni koja ide do 2.500 evra.

Cene kvadrata novih stanova u Novom Sadu u zavisnosti od dela grada
Cene kvadrata novih stanova u Novom Sadu u zavisnosti od dela grada

Cenu kvadrata uglavnom određuju materijali, kvadratura, visina etaže, ali u najvećoj meri lokacija i blizina određenih institucija. Međutim, ni to nije uvek slučaj. U pojedinim delovima grada mogu se naći i paradoksalno visoke cene. Tako na Telepu pored onih koji ne prelaze 1.300 evra, možete naći nekolicinu stanova od preko 2.000 evra po kvadratu! Precizne lokacije aktuelnih gradilišta koje odgovaraju datoj šemi možete pogledati na našoj Mapi gradilišta.

Jagma za nekretninama

Načelno, pravila nema. Potražnja stambenog prostora u Novom Sadu monstruozno raste. U senku su bačena sva statistička predviđanja o stagnaciji broja stanovnika i investicija nakon popisa 2011. godine. Prema rečima konsultovanih ekonomista, kamatne stope su na niskom nivou i očekuje se njihova stabilnost u narednim godinama. Potreba za nekretninama apsolutno diktira tempo i obim radova u građevinskom sektoru. U Srbiji se beleži rast BDP-a, a očekuje se i povećanje kupovne moći građana. Ne treba zaboraviti ni da je Novi Sad pre dve godine poneo dve evropske titule, te se legitimisao kao poželjna turistička destinacija koju prati nešto povoljnija stopa ekonomskog rasta.

Pogledajte i cene nekretnina po investitorima i lokacijama:

cene nekretnina po investitorima i lokacijama

Prodaja stanova u Novom Sadu na sajtu 4zida.rs.

Izvor: gradnja.rs

Podeli ovaj tekst: