Cene kuća u Novom Sadu niže i od najpovoljnijih stanova

Novi Sad je jedan od vodećih gradova u Srbiji ako uzmemo u obzir cenu kvadrata nekretnina. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prethodnoj godini tržište nepokretnosti u ovom gradu, vredelo je 470 miliona evra i zauzimalo je drugo mesto, odmah iza Beograda gde je tržište nepokretnosti bilo vredno čak 2,2 milijarde evra.

Ako izuzmemo vanredno stanje, cene nekretnina u Novom Sadu rastu u poslednjih nekoliko godina. Na porast cena starogradnje dodatno utiče i velik broj novoizgrađenih stanova. Agenti kažu da je, bez obzira na velik broj stanova u ponudi, u Novom Sadu i dalje potražnja veća od ponude. Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs istražio je kako se kreću preosečne cene stanova i kuća u Novom Sadu.

Cene starogradnje u Novom Sadu

Prosečna cena stanova u starogradnji oglašenih za prodaju bila je 1331 evro/m2. Najskuplji su stanovi na Sajmištu čija prosečna cena prelazi 2000 evra/m2. Zatim slede stanovi oko Spansa (1643 evra/m2) i Riblje pijace (1587 evra/m2). Slična cena kao na Ribljoj pijaci je i na drugim lokacijama blizu centra grada.
Na novoizgrađenim bulevarima – Bulevaru Evrope i Novom bulevaru cena stanova se približila onima na Limanu, gde je prosečna cena 1450 evra/m2. Ako ipak želite da uštedite i tražipte najpovoljnije kvadrate stanova, gledajte one u Veteriniku, Adicama i na Satelitu, gde je prosečna cena stanova u starogradnji oko 1000 evra/m2.

S druge strane, kuće koje se prodaju u Novom Sadu su jeftinije i od najjeftinijih stanova. Tako prosečan metar kvadratni kuća oglašenih na 4zida.rs iznosi 703 evra/m2. Najskuplje su one na Sajmištu (1535 evra/m2) i Grbavici (1446 evra/m2), a zatim slede kuće u Adamovićevom naselju i centru. Najjeftinije su kuće u prigradskim mestima – Bukovcu (405 evra/m2), Bockama (400 evra/m2) i Begeču (395 evra/m2). Izneteresantno je da je, prema analizi kretanja cena tokom vanrednog stanja, 4zida.rs ustanovio da se cena kuća u Novom Sadu i za prodaju i za izdavanje – rasle.

Novogradnja u Novom Sadu

Iz godine u godinu, u Novom Sadu je sve više novoizgrađenih stanova. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku: u 2016 su izdate 123 dozvole za stambene zgrade, godinu dana kasnije 191 dozvola, a u 2019. godini u prvih osam meseci je izdati 157 dozvola. Investitori navode da je i kod novogradnje veća potražnja od ponude.

Stanove najviše kupuju mladi bračni parovi i zaposleni pojedinci, mahom IT stručnjaci, jer se u poslednjih godinu dana značajno razvija IT scena u glavom gradu Vojvodine. Među kupcima stanova u Novom Sadu su i Beograđani, koji mahom stanove kupuju kao investiciju, a za svoj novac mogu da dobiju značajno više kvadrata ili bolju lokaciju, nego što bi to bio slučaj sa kupovinom nekretnina u prestonici.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top