Cene kuća u Novom Sadu niže i od najpovoljnijih stanova

Novi Sad je jedan od vodećih gradova u Srbiji ako uzmemo u obzir cenu kvadrata nekretnina. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prethodnoj godini tržište nepokretnosti u ovom gradu, vredelo je 470 miliona evra. Zauzimalo je drugo mesto, odmah iza Beograda gde je tržište nepokretnosti bilo vredno čak 2,2 milijarde evra.

Ako izuzmemo vanredno stanje, cene kuća i stanova u Novom Sadu rastu u poslednjih nekoliko godina. Na porast cena starogradnje dodatno utiče i velik broj novoizgrađenih stanova. Agenti kažu da je, bez obzira na veliku ponudu, u Novom Sadu i dalje veća potražnja. Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs istražio je kako se kreću prosečne cene kuća i stanova u Novom Sadu.

Cene starogradnje u Novom Sadu

Prosečna cena stanova u starogradnji oglašenih za prodaju bila je 1331 evro/m2. Najvišu cenu imaju stanovi za prodaju na Sajmištu čija prosečna cena prelazi 2000 evra/m2. Zatim slede stanovi oko Spensa (1643 evra/m2) i Riblje pijace (1587 evra/m2). Sličnu cena kao na Ribljoj pijaci imaju i ostale lokacije u centra grada.
Na novoizgrađenim bulevarima – Bulevaru Evrope i Novom bulevaru cena stanova za prodaju se približila onima na Limanu. Na Limanu je prosečna cena 1450 evra/m2. Ako želite da uštedite i tražite najpovoljnije kvadrate stanova, gledajte one u Veteriniku, Adicama i na Satelitu. Ovde je prosečna cena stanova u starogradnji oko 1000 evra/m2.

Pogledaj ponudu 4zida: STANOVI PRODAJA NOVI SAD

Cene kuća niže od stanova

S druge strane, gledano po m2, cene kuća koje se prodaju u Novom Sadu su niže od cena stanova. Tako prosečan m2 kuća oglašenih na 4zida.rs iznosi 703 evra. Najvišu cenu kuća imaju one na Sajmištu (1535 evra/m2) i Grbavici (1446 evra/m2). Zatim slede kuće u Adamovićevom naselju i centru. Najnižu cenu po m2 imaju kuće za prodaju u prigradskim mestima – Bukovcu (405 evra/m2), Bockama (400 evra/m2) i Begeču (395 evra/m2). Prema analizi kretanja cena tokom vanrednog stanja, 4zida.rs je ustanovio da su cene kuća u Novom Sadu i za prodaju i za izdavanje – rasle.

Novogradnja u Novom Sadu

Iz godine u godinu, u Novom Sadu je sve više stanova u novogradnji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2016 su izdate 123 dozvole za stambene zgrade. Godinu dana kasnije izdata je 191 dozvola, a u prvih osam 2018. godine izdato je 157 dozvola. Investitori navode da je i kod stanova u novogradnji veća potražnja od ponude.

Pogledaj: Novogradnja Novi Sad

Stanove najviše kupuju mladi bračni parovi i zaposleni pojedinci, mahom IT stručnjaci, jer se u poslednjih godinu dana značajno razvija IT scena u glavom gradu Vojvodine. Među kupcima stanova u Novom Sadu su i Beograđani. Oni mahom kupuju stanova kao investiciju. Za svoj novac mogu da dobiju značajno više kvadrata ili bolju lokaciju, nego što bi to bio slučaj sa kupovinom nekretnina u Beogradu.

Podeli ovaj tekst: