5 razloga zbog čega vredi živeti u Žarkovu

Ako ste se ikad zaputili ka Ibarskoj magistrali, morali ste da prođete Žarkovom, odnosno Trgovačkom ulicom.

Žarkovo se nastavlja na Banovo brdo. Kao i za ostale krajeve Beograda i za Žarkovo postoje legende kako je dobilo ime. Postoje dve priče o nazivu ovog kraja. Prva, interesantnija, kaže da je na ovom prostoru nekada davno živeo zmaj koji je činio zla po selu. Njegova vlasnica je navodno bila baba Jula, žena po kojoj je Julino brdo dobilo ime. Jednoga dana ovom zmaju se suprotstavio vitez Žarko i spasio selo. Mesto na kojem je pala glava zmaja dobilo je ime Zmajevac, gde je pao rep – Repište, a gde je otekla krv Bele Vode. Druga verzija je manje interesantna, ali realnija. Na ovom mestu je u XVI veku živeo Promićur Žarko, a budući da turski poreski činovnici nisu znali naziv tog imanja, nazivali su ga prosto ”Žarkovo selo”.

POGLEDAJTE: STANOVI U ŽARKOVU

Između Žarkovaca i Banovobrđana vlada neki pritajeni animozitet, tako da ćete često čuti na Banovom brdu da kažu ’’do mosta ljudi-od mosta Žarkovci’’, ali ovo naselje je bez razloga često potcenjeno. Život u ovom kraju ima i prednosti:

  1. Do Ade i Košutnjaka vam treba bukvalno 10 minuta.
  2. I dalje imate manje, slepe ulice u kojima se deca igraju isto kao i pre 10, 20 godina.
  3. U Žarkovu se nalazi čuveni grafit ’’Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče!’’
  4. U Žarkovu možete da kupite apsolutno sve a dosta toga možete da kupite 24h dnevno! U 10 uveče Trgovačka je živa i puna ljudi, jer se tu preseda iz raznih delova grada.
  5. Kada se vraćate sa puta, ne morate da izlazite na Glavnoj autobuskoj stanici, možete da izađete u centru Žarkova.

5 razloga zbog čega vredi živeti u Žarkovu

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

  • Ljombersko naselje…

    • Sram te bilo,ceo Beograd je jedno veliko selo i svukuda po gradu se to moze videti po zastarelim kucama u samom centru naselja pa i u samom centru grada tako i u ovom delu grada.Po meni prihvatljivo za zivot je na ovu stranu sve do Sremcice pa cak sa njom ima svasta tamo,cele Rakovice,na drugoj strani Nbg Zemun i na jugu Vozdovac i Mirijevo eventualno.

top