5 razloga zašto je Zeleni Venac i dalje srce grada

Svi stariji trgovci iz bivše Jugoslavije će vam reći da je Zeleni Venac trgovački centar Beograda. Možda više nema toliko radnji koliko je bilo krajem XX veka, ali ovde i dalje možete naći sve. Ima mnogo razloga zašto će Zeleni Venac uvek biti epicentar Beograda:

  1. Do Knez Mihailove vam treba par minuta peške, a tu je i Kalemegdan, Terazije, Slavija… Sve što se događa u Beogradu, događa se tu, u „krugu dvojke“, a Zeleni venac je centar tog kruga.
  1. Retko gde u Evropi možete videti ovoliku pijacu u samom centru, sa robom iz cele Srbije. Mnogi Beograđani imaju baš svog prodavca na ovoj pijaci koji donosi baš onakav sir kakav tražite, baš ovde možete da nađete tek pristigle paprike iz Leskovca ili kupus iz Futoga.
  2. Istorija – Zeleni venac ima dugu istoriju. Ime je dobio po kafani. Gostionica ‘’Zeleni venac’’ je prvo bila kafana, pa je posle vlasnica, Sofija Herman, zakupila celu kuću i napravila gostionicu. Njen sin Todor Herman je 1868. je preko puta, u Brankovoj, otvorio kafanu ‘’Žirovni venac’’. Tu je i Manakova kuća, tu je čuvena Savamala.

POGLEDAJTE: STANOVI ZELENI VENAC

  1. Hrana Na Zelenom vencu ćete u svako doba dana i noći moći dobro da pojedete i popijete. Mek, giros, izraelska hrana, pljeskavice, najbolje baklave i sladoled, sve je tu.
  2. Odavde možete stići u svaki deo Beograda. Banovo brdo, Novi Beograd, Zemun, Surčin, Grocka, gde god da idete odavde vas deli samo jedan prevoz.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top