5 najviših građevina u Srbiji

Avalski toranj (204,57 m)

Simbol Beograda, bilo da prilazite glavnom gradu autoputem ili Ibarskom. Jedinstvena građevina u svetu po tome što je za poprečni presek imala  jednostrani trougao, a od svog otvaranja 1965. godine pa do rušenja u aprilu 1999. godine bila je najviša građevina na Balkanu. Novoizgrađeni toranj  je svečano otvoren 21. aprila 2010. i za dva metra je viši od prethodnog zdanja.
avalski toranj 4zida.rs

Pilon mosta na Adi

most na adi 4zida.rs

http://eurotribe.com

Pilon mosta Ada Ciganlija (200 m). Svečano je otvoren 31. decembra 2011. godine.

Poslovni centar Ušće (115 m)

Poslovni centar Ušće sa visinom od 115 m (sa antenom  čak 141 m) sagrađen je prvobitno  1964. godine kao Palata društveno-političkih organizacija.

Nakon rekonstrukcije, zgrada je dobila dva nova sprata, tako da sada ima 25 spratova (plus dva podzemna), najviši sprat nalazi se na 115 m visine.

Poslovni Centar Usce 4zida.rs

Geneks kula Novi Beograd (115 m)

Poznatija kao zapadna gradska kapija. Ima 35 spratova i dizajnirana je 1977. godine kao projekat sa dve kule spojene visokim mostom i rotirajućim restoranom na vrhu. Nakon ulaska „Genex group“ u jednu od kula, zdanje dobija popularno ime Geneks kule, mada je njen zvaničan naziv i dalje Zapadna kapija Begrada. Druga kula je rezidencijalnog karaktera, odnosno u njoj su stanovi.

geneks 4zida.rs

Beograđanka

Palata Beograd, jedan od simbola prestonice, proslavila je 2014. godine četiri decenije postojanja. Čuveni arhitekta Branko Pešić osmislio je ovu zgradu od 100 metara i 23 sprata. Nekada su ovde bile velike i značajne firme za državu, poput Udruženja banaka Jugoslavije, “Jugopetrola”, “Geneksa”, “Progres metala” i “Progres čelika”. To su sve bile međunarodno priznate firme.

beogradjanka 4zida.rs

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top