5 najviših građevina u Srbiji

Avalski toranj (204,57 m)

avalski toranj 4zida.rs

Simbol Beograda, bilo da prilazite glavnom gradu autoputem ili Ibarskom. Jedinstvena građevina u svetu po tome što je za poprečni presek imala  jednostrani trougao, a od svog otvaranja 1965. godine pa do rušenja u aprilu 1999. godine bila je najviša građevina na Balkanu. Novoizgrađeni toranj  je svečano otvoren 21. aprila 2010. i za dva metra je viši od prethodnog zdanja.

Pilon mosta na Adi

most na adi 4zida.rs

Pilon mosta Ada Ciganlija (200 m). Svečano je otvoren 31. decembra 2011. godine.

Poslovni centar Ušće (115 m)

Poslovni centar Ušće sa visinom od 115 m (sa antenom  čak 141 m) sagrađen je prvobitno  1964. godine kao Palata društveno-političkih organizacija.

Nakon rekonstrukcije, zgrada je dobila dva nova sprata, tako da sada ima 25 spratova (plus dva podzemna), najviši sprat nalazi se na 115 m visine.

Poslovni Centar Usce 4zida.rs

Geneks kula Novi Beograd (115 m)

Poznatija kao zapadna gradska kapija. Ima 35 spratova i dizajnirana je 1977. godine kao projekat sa dve kule spojene visokim mostom i rotirajućim restoranom na vrhu. Nakon ulaska „Genex group“ u jednu od kula, zdanje dobija popularno ime Geneks kule, mada je njen zvaničan naziv i dalje Zapadna kapija Begrada. Druga kula je rezidencijalnog karaktera, odnosno u njoj su stanovi.

geneks 4zida.rs

Beograđanka

Palata Beograd, jedan od simbola prestonice, proslavila je 2014. godine četiri decenije postojanja. Čuveni arhitekta Branko Pešić osmislio je ovu zgradu od 100 metara i 23 sprata. Nekada su ovde bile velike i značajne firme za državu, poput Udruženja banaka Jugoslavije, „Jugopetrola“, „Geneksa“, „Progres metala“ i „Progres čelika“. To su sve bile međunarodno priznate firme.

beogradjanka 4zida.rs

Podeli ovaj tekst: