5 najmanjih stanova na svetu

Kaže jedna pesma da je za sreću dovoljno 30 kvadrata. U jedno smo sigurni, jedna osoba može sasvim lepo da živi i u mnogo manje kvadrata.

1. Najmanja kuća u Britaniji

Najmanja kuća u Britaniji

U Velsu se nalazi najmanja kuća u Britaniji, koja ima samo 5,5 kvadrata, a potiče iz 16. veka. U kući ima mesta za šporet, krevet i česmu. Naravno da je i deo turističke ponude.

2. Mikro kuća sa kaminom

Mikro kuća sa kaminom

Džej Šafer je osnivač Tumbleweed kompanije za proizvodnju malih kuća, a on sam živi u domu od osam kvadrata, koja sadrži pored standardnih soba i potpuno funkcionalni kamin.

3. Garsonjera na Menhetenu od osam kvadrata

Garsonjera na Menhetenu od osam kvadrata

Felis Koen plaća kiriju oko 700 dolara, za njen minijaturni stan na Menhetenu. Ona je uspešno sredila stan da odgovara njenim potrebama. Jedini nedostatak je kuhinja, ali Felis kaže da uglavnom jede napolju.

4. Eko kuća od devet kvadrata

Eko kuća od devet kvadrata

Ovaj mini dom se zove „Eko-kocka“. U 9 kvadrata stali su: dnevna soba, trpezarija, kuhinja, mašina za veš, sušara, orman, toalet, tuš i veliki krevet. Na krovu kuće se nalaze i solarne ploče, za grejanje vode i celog stana.

5. Kompanija iz Vankuvera, specijalisti za male stanove

Kompanija iz Vankuvera, specijalisti za male stanove

Kada je Džejms Stjuart saznao da je beskućnik izgoreo u svom skloništu od kartona, odlučio je da osnuje kompaniju „12 kvadrata“, koja gradi stanove 12x12x12. Svaka ‘’kućica’’ sadrži dva sprata, na kojima se nalazi dnevna i spavaća soba, kuhinja i kupatilo.

Podeli ovaj tekst: