4 stvari koje morate da znate pre nego što iznajmite stan

Ukoliko ste odlučili da iznajmite stan i našli ste neki koji vam odgovara, sem cene zakupa morate da obratite pažnju na sledeće stvari.

Proverite ko je vlasnik.

Pre nego što zakupite određenu nekretninu savetujemo vam da od stanodavca, tj. osobe sa kojom pregovarate oko zakupa, tražite svu neophodnu dokumentaciju koja se tiče te nekretnine. Pre svega mislimo na kupoprodajni ugovor. Ukoliko osoba sa kojom pregovarate nije vlasnik, tražite punomoć, da bi kasnije izbegli eventualne neprijatnosti.

POGLEDAJTE: IZDAVANJE STANOVA

Potpišite Ugovor o zakupu.

Ugovor o zakupu stana je dokument koji obavezuje, ali i štiti i stanodavca i podstanara. Ovim ugovorom se definiše vreme trajanja zakupa, visina mesečne kirije, depozita, način plaćanja kirije i računa, ali i otkazni rok.

Napravite zapisnik.

Prilikom potpisivanja Ugovora o zakupu treba napraviti i Zapisnik o primopredaji stana (postoji zakonska obaveza) u kome će se navesti svi oni nedostaci koji se nalaze u stanu, naročito ako je stan namešten.

Proverite koliki su računi.

Najbitnija stavka je infostan, proverite koliki je iznos koji se plaća mesečno, zatim kablovska i internet, da li vam ti paketi odgovaraju jer značajno mogu da vam povećaju mesečne troškove. Kad vam stignu prvi računi, ukoliko ima starih dugova, nastalih pre vašeg ulaska u stan, razgovarajte sa stanodavcem da se to reši. Takođe, proverite da li postojni neki interni dogovor među stanarima za održavanje zgrade.

Podeli ovaj tekst: