10 zanimljivosti o Beogradu

1.       U novembru 1939. na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovse, kod Glavne pošte, postavljen je prvi semafor u Srbiji.

2.       Elektrika je u Beograd uvedena 8 godina posle Pariza i 5 godina posle Berlina a pre mnogih drugih evropskih metropola.

3.        U Beogradu  je 1893. upaljena prva sijalica na uglu Kolarčeve i Makedonske ulice.

4.       7.juna 1840. godine sa radom je počela prva pošta u Srbiji. Nalazila se na Kalemegdanu.

5.       Prvi telefonski razgovor u Srbiji obavljen je 14. marta 1883. godine  između vojnog ministra koji se nalazio u zgradi u ulici Miloša Velikog i jednog kapetana koji je bio u zgradi 300 metara udaljenoj.

6.       Prvi dvoboj pištoljima se odigrao u Beogradu 1905. godine. Boško Čolak Antić, maršal Dvora, izazvao je na dvoboj urednika lista ’’Opozicionar’’ zbog povrede časti. Dvoboj se odigrao na proplanku Banovog brda.

POGLEDAJTE: IZDAVANJE STANOVA U BEOGRADU

7.       Najstarija sačuvana kuća u Beogradu nalazi se u Cara Dušana 10. Sagrađena je davne 1724. godine.

8.       Navodno je prva kafana u Evropi, otvorena baš u Beogradu, davne 1522. godine.

9.       Jedina zvanična trka u toku Drugog svetskog rada održala se u Beogradu. 3. Septembra 1939. Godine u čast rođendana kralja Petra. Trka formula za Veliku nagradu Beograda vožena je oko Kalemegdana.

10.   Pobednik je prvobitno trebalo da bude postavljen na Terazijama, ali ženski deo javnosti bio zgrožen  činjenicom da u centru grada stoji ’’go muškarac’’, pa je ipak odlučeno da bude postavljen na Kalemegdan.

POGLEDAJTE: PRODAJA NEKRETNINE U BEOGRADU

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top