profilna slika

Građevinsko zemljište na prodaju, Gornje Bavnice, 30.000€, 5a

Galerija slika oglasa
Šifra oglasa: 70861313 • Proveren: pre 33 minuta


Cena:
30.000 €
Cena po aru:
6.000 € / a
Tip:
građevinsko zemljište
Površina:
5 a
Šifra oglasa:
70861313
Oglas proveren:
pre 33 minuta
Oglas kreiran:

Opis oglasa

Zadovoljsto nam je da Vam pretstavimo plac koji se nalazi na jednom od najpoznatijih beogradskih izletišta, na severnoj strana Avale, na 310 metara nadmorske visine, u blizini izletišta Čarapićev Brest, iznad sela Beli Potok. Lokacija izuzetna, do vrha Avale ima tridesetak minuta pešačenja uzbrdo kroz šumu (kolima oko 10 minuta), a pogled "puca" na veliki deo auto-puta i Bubanj Potok. Uvidom u Rešenje o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Avala, ova parcela nije obuhvaćena. Katastarski se vodi kao gradsko građevinsko zemljište. Privatna svojina. 
 Fenomenalan plac u blizini izletišta Čarapićev Brest i Vaša prilika da kupite 5 ari raja za mozak i dušu!!! 
 PAR REČI O LOKACIJI: 
 Spomenik Neznanom junaku Posle Prvog svetskog rata, lokalno stanovništvo pronašlo je veći broj grobova srpskih vojnika poginulih u ratu, među njima i grob jednog neznanog srpskog vojnika. Narod okolnih sela je tom vojniku 1922. podigao skromni spomenik. Kasnije je Državni odbor za podizanje spomenika Neznanom junaku odlučio da mu se na vrhu Avale podigne reprezentativniji spomenik. Projekt za spomenik izradio je vajar Ivan Meštrović, u obliku mauzoleja sa karijatidama koje predstavljaju žene u narodnim nošnjama iz svih jugoslovenskih krajeva. Spomenik je građen od jablaničkog granita od 1934. do 1938. godine. Za potrebe građenja ovog spomenika 1934. godine dinamitom su razrušeni ostaci srednjevekovnog grada Žrnova, što i danas nailazi na oštru osudu među istoričarima. Srbija se razlikuje od svih zemalja učesnica Prvog svetskog rata po tome što sve druge zemlje imaju spomenike Neznanom vojniku, a samo Srbija Neznanom junaku. U neposrednoj blizini je i Spomenik sovjetskim ratnim veteranima koji su tu poginuli u avionskoj nesreći 19. oktobra 1964. Avalski toranj Na nižem vrhu Avale, izgrađen je 1965. godine Avalski TV toranj, po projektu arhitekata Uglješe Bogdanovića i Slobodana Janjića, koji je srušen u bombardovanju NATO snaga 29. aprila 1999. godine. Toranj je bio najveća građevina u tadašnjoj Jugoslaviji. 2010 godine je toranj u potpunosti rekonstruisan i otvoren za posetioce. Srednjevekovni grad Žrnov Na Avali se nalazio i istoimeni srednjevekovni grad. Srbi su ga zvali Žrnov, a Turci su mu dali ime Avala (arapski pregrada ili prepreka). Ne zna se kada je prvi put sazidan, mada mu je okolina bila naseljena još u preistorijsko doba. Grad je štitio okolne rudnike žive i cinobarita i, u obližnjem Ripnju, rudnik srebra. 
 Putujući od tornja nizbrdo prema Beogradu, sa desne strane na blagoj padini prema Belom Potoku, smešten je planinarski dom "Čarapićev brest". Ime je dobio po poznatom junaku iz srpsko-turskih ratova Vasi Čarapiću rođenom u Belom Potoku, pod Avalom. Nadomak planinarskog doma, podignut je spomenik Vasi Čarapiću, poznatom srpskom junaku, u znak zahvalnosti. Postavljen je tako da gleda na svoje rodno mesto.


Keš krediti

Pogledaj i ponudu keš kredita

Građevinsko zemljište za prodaju, Beli Potok, 5 a.

30.000 €
KW Cvetković-Roškov
1 godina na 4zida