Šta vam je potrebno da biste dobili povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana?

Ukoliko po prvi put kupujete nepokretnost, možete ostvariti pravo na povrat PDV-a do 40m2, kao i na dodatnih 15m2 za svakog člana domaćinstva koji prethodno nije imao nekretninu u svojini.

Uslovi za ostvarivanje prava na refundaciju

1. Da je ugovor o kupovni stana overen posle 8. jula 2007. godine

2. Da u periodu od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora niste imali u svojini niti susvojini stan na teritoriji Republike Srbije

3. Da ste državljanin Republike Srbije

4. Da imate prebivalište na teritoriji Republike Srbije

5. Da ste punoletni

Prvo što morate da znate da PDV za stanove iznosi 10%. Povraćaj PDV-a se ostvaruje po isplati celokupne kupoprodajne cene i samo za kupovinu nekretnina koje su prvi put u prometu, odnosno kupljene od investitora. Da bi dobili fiskalni račun od investitora, koji je potreban kao dokaz da je investitor platio PDV državi, potrebno je da objekat prođe tehnički prijem. To znači da, iako ste kupoprodajnu cenu isplatili u izgradnji, zahtev za povrat PDV-a možete podneti tak nakon završetka gradnje.

POGLEDAJTE: PRODAJA STANOVA

Evo šta vam je potrebno od dokumenata za povraćaj PDV-a:

1. Zahtev kupca prvog stana za refundaciju PDV-a na obrascu RFN (dobija se u poreskoj upravi, možete ga naći i na internetu)

2. Izvod iz matične knjige rođenih (original ili overena kopija)

3. Uverenje o državljanstvu (original ili overena kopija)

4. Dokaz o prebivalištu (overena fotokopija lične karte ili potvrda o prebivalištu)

5. Ugovor o kupoprodaji stana (original ili overena kopija)

6. Račun, ili drugi dokument koji služi kao račun, o kupoprodaji stana, u kojem je iskazan PDV

7. Dokaz da je ugovorena cena stana sa PDV-om u potpunosti isplaćena uplatom na tekući račun prodavca

8. Overena izjava kupca stana da kupuje prvi stan, obrazac IKPS PDV (obrazac možete dobiti na šalteru poreske uprave ili naći na internetu)

Nadležni poreski organ, nakon kontrole ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na refundaciju PDV-a, rešenjem odlučuje o zahtevu u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, a u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja vrši refundaciju PDV-a.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

 • Hvala Unapred. Ja i žena smo prijavljeni na različitim adresama kod roditelja a dete nam je državljanin ali nema ličnu kartu niti prijavu boravišta. Rodjena je u inostranstvu pa smo samo uradili drzavlajnstvo i ma svoj plb .
  Dali moramo da budemo prijavljeni ja i žena na istoj adresi zadnjih 6 meseci , to mi rekao jedan poznanik. Da bi mogli da imamo 40 plus 15 plus 15.

 • Poštovani ,da li se zahtev za povrat PDV-a može podneti elektronskim putem!?
  Hvala!

 • Pozdrav,interesuje me da li imam pravo povrata pdv pri kupovini prvog stana ako sam od dede nasledio polovinu njegove kuće.hvala

 • Da li pri kupovini novog stana na ime maloletnog deteta (koje nema stan u svojini) možemo ostvariti povrat PDV-a na 40m2?

 • Postovani

  Po nasleđu od pokojnog oca bio sam vlasnik 1/2 dela kuće na selu u Vojvodini, koja je ove gidine prodata trecem licu.
  Da li ja sada imam pravo da pri kupovini stana ostvarim pravo na povrat pdv za kupovinu prvog stana?
  Unapred zahvalan
  Dejan

 • Poštovani, da li ja imam pravo na povraćaj PDV -a i ukoliko ostvarim taj povraćaj da li ja mogu da otuđum (prodam) taj stan?
  Da li ja moram u tom slučaju da vratim pdv državi?

 • Poštovani,
  Da li ja kao budući kupac stana od investitora imam prava na povrat PDV-a,ako posedujem nekretninu koja mi je preneta kao ugovor o poklonu?

 • Pitanje za povracaj pdv-a.
  Suoruga poseduje nekretninu tako da nije u sustemu vracanja pdv-a,a ja ako hocu da kupin stan od npr.80m2 a imam cetvoro dece,koliki bi povracaj pdv-a bio izrazen tacno u novcu?

 • Zdravo. Kupio sam stan od 70m2, za 40m2 vracam na svoje ime, 2 x 15m2 na decu (supruga i ja smo nevencani).
  Koliko moze da bude problem to sto se deca nisu vodila na istu adresu kao ja?

 • Kupio sam prvi stan od 30m2 i za taj deo ostvario povracaj PDV-a. Da li sada kada kupujem drugi stan mogu da iskoristim povracaj za preostalih 10m2 ili ne?

 • Koliko se dugo ceka na povrat poreza?

 • Postovani,
  Kupujem stan u izgradnji cerki koja ispunjava pravo na povrat PDV-a.Kupoprodajni ugovor je odradjen na cerku. Nacin kupovine je 60% u gotovini (cerka uplatila investitoru) a 40% stambeni kredit na moje ime (otac), pa me interesuje da li cerka moze ostvariti povrat PDV.
  Hvala i pozdrav!

 • Postovani,
  Da li moja majka ima pravo na povrat pdva kako za mene, tako i za mog sina, odnosno svog unuka. Svi smo prijavljeni na istoj adresi.

 • Zdravo, suprug je nasledio kucu 2012, nakon par godina ju je prodao. Da li ima pravo na povracaj pdv-a, s obzirom da negde stoji da od 2006 ne sme da se ima u svojini STAN, a negde NEKRETNINA? Hvala

 • Poštovani,

  Supruga treba od investitora (pravno lice) da kupi stan u izgradnji. To bi joj bila prva nekretnina u vlasništvu. Ukoliko joj banka ne odobri stambeni kredit bez sadužnika a sadužnik budem ja (već imam stan u vlasništvu na svoje ime), dali supruga ima pravo na povraćaj PDV-a ?

  • Poštovani, od 2015.g. posedujem 1/2 kuće i 1/2 na više parcela, sve u selu, osnov sticanja nasleđe. Da li imam pravo na povraćaj pdv za stan koji planiram da kupim?

 • Poštovani,
  Ako je kupljen prvi stan od 30m2 uz povraćaj PDV-a i sada se želi proširiti, kupiti,ili trampiti drugi stan do 40m2,da li isto važi povraćaj PDV-a razliku kvadrature?Pozdrav,Zoran

 • Poštovani,

  ako je u pitanju stan u nadogradnji, a investitor je fizičko lice koje je u sistemu PDVa, da li kupac ostvaruje pravno na povrat PDVa? Negde sam procitala da kada je rec o nadogradnji objekta, a investitor je privatno, a ne pravno lice ne postoji povrat PDVa.

  Hvala unapred!

 • Poštovani,
  Da li imam pravo na povraçaj PDV,obzirom da je majka bila kupac prvog stana,preminula je i nismo stigli da tražimo povraćaj
  Ja ,ćerka ,sam pravni naslednik
  Sve se to izdešavalo od marta do avgusta prošle godine
  Hvala

 • Da li imam pravo na povrat PDV za kupovinu prvog stana od investitora ukoliko imam nasledjen deo kuce u udelu 1/30 nakon smrti bake koji mi je pripao nakon sto se na ostavinskoj raspravi nisam pojavila, pa se po automatizmu vodi da sam se svog dela prihvatila. U zakonu pise ukoliko niste suvlasnik stana, ali sta je po definiciji stan (da li se porodicna kuca smatra stanom?).

  • Postovani planiram kupovinu stana u novogradnji,al imam nasledjenu polovinu kuce.Jel imam pravo na povracaj pdv-a kao kupac prve nekretnine,a ako ja nemam prava,da li clanovi porodice imaju pravo,suprug i dvoje dece?Jel to znaci da oni ako imaju pravo a ja nemam imamo 45% povracaj pdv-a.

 • Postovani,
  Supruga je 2007.god. kupila stan i koristila oslobadjanje od poreza na prenos apsolutnih prava jer stan nije bio nov pa nije bilo PDV-a. Mene nije upisala kao korisnika oslobadjanja od poreza jer je kvadratura bila manja od 40m2. Moja nedoumica je sledeca. Po zakonu, imovina stecena u braku je zajednicko vlasnistvo a ja nisam nista potpisao da se odricem vlasnistva nad njenom imovinom. Da li postoji mogucnost da mi zbog toga odbiju zahtev za povracaj PDV-a na stan koji sada kupujem na svoje ime?

 • Postovani,
  Da li imam pravo na povracaj pdv-a pri kupovini novog stana-novogradnja (prvi stan) ukoliko imam poslovni prostor koji se vodi na mene.
  Hvala

 • Da li prijava na adresu stana nakon zakljucivanja ugovora može predstavljati smetnju kod povrata pdv?

 • Pozdrav.Kupili bi nov stan od investitora.od 38.8m2.Stan jòs ne možemo da se knjiži.Imamo državljanstvo.Da li da se prijavimo na toj adresi pre kupovine, ili nakon kupovine, i da li to može biti smetnja kod ppvrata pdv ako je npr.prvo stan kupljen pa se prijavimo na toj adresi?

 • Postovani,

  Kupila bih stan na svoje ime,zanima me da li imam pravo na povracaj PDV-a,ako sam 2015 nasledila vikendicu i prodala 2017 godine? Hvala unapred

 • poštovani,
  koliko se zaista čeka na povrat pdv?

  • Radmila Jevtic /

   Poštovani,
   Dete mi je za poklon dobilo novac kojim je platio stan u izgradnji na šta je dobio fiskalni racun,kada je skupio sve papire i uknjizio se kao vlasnik odbili su ga za povraćaj pdv iz razloga plaćanja gotovinom a ne sa tekućeg računa na račun investitora…da li je to moguće investitor je platio pdv u celosti a mi nemamo pravo povračaja na prvo stamb.zbrinjavanje.

 • Postovani,
  Kupila sam prvi stan i imam pravo na povrat pdv-a. U poreskoj mi govore da se prvo prijavim na stan pa da onda dodjem i orijavim porez i ujedno dobijem taj obrazac koji mi je potreban za povrat pdv-a. Mene zanima da li mogu da mi prave problem za povrat pdv-a zato sto sam prijavljena da zivim na taj novi stan?

 • Poštovani, ukoliko imam u vlasništvu susvojinu nad garažnim mestom ali ne i stan – da li stičem pravo na povrat PDV za kupovinu prvog stana?

 • Poštovani,
  Ja kupujem prvi stan, i zanima me da li momak koji će živet sa mnom, ima pravo na povraćaj za 15kv? Još uvek nismo prijavljeni na istoj adresi, pa me zanima da li uopšte vredi da se sada prijavljujemo, i da li bi on kasnije, pri kupovini svoje prve nekretnine, imao pravo na povraćaj PDV-a za ostatak, tj. 35kv?

 • Da li sada po novom zakonu kada se kupuje prva nekretnina i upisuje u ugovoru kao ZAJEDNIČKA SVOJINA sa suprugom imamo pravo na povrat PDV
  1. 40kvadrata za mene + 15kvadrata za suprugu =55kvadrata za oslobadjanje ili
  2. 20kvadrata za mene +20kvadrata za suprugu =40kvadrata
  3.ili nešto treće 20+7,5?

 • Postovanje
  Kupio sam nov stan,i kao prvi kupac imam pravo na povracaj Pdv.Sve sam uredno predao pre dva i po meseca,da bi me danas nazvali da imam automobil koji sam kupio od coveka,ali smo napravili ugovor o poklonu da bih ja mogao da platim porez na svojoj opstini,a ne na njegovoj.SAD MI OVI PRAVE PROBLEM IZ PORESKE ZBOG TOGA,A JA NE RAZUMEM KAKVE VEZE IMA AUTOMOBIL SA PRVOM NEKRETNINOM,AKO SAM JA PLATIO POREZ ZA ISTI? HVALA UNAPRED

 • Poštovani,

  Do sada nisam imao u vlasništvu ni po kom osnovu stan, kuću, poslovni prostor ali sam vlasnik dve parcele zemlje jedna 600m2 i druga 3.265m2. Imam li pravo na povraćaj PDV prilikom kuovine stana, naravno, od investitora direktno?

  Pozdrav

 • Postovani,
  Supruga i ja kupujemo stan zajednickim sredstvima. Ja sam iskoristio povrat pdv a dok ona nije. Znaci kupac je prvog stana..Da li ona ostvaraju pravo na povrat pdv a na 40 m2 ?

 • […] kupovine doma u starogradnji, kupac, ako nema nekretninu na svoje ime, može da dobije olakšicu na plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava. To je […]

 • Postovani,

  ukoliko kupujem stan od 52 kvadrata, da li imam prava da prijavim mamu na preostalih 12 kvadrata za povrat pdva i da li ona mora da menja mesto prebivalista (celog zivota zivimo na istoj adresi i na nju se, kao ni na mene, ne vodi nista od nepokretnosti)

  Srdacan pozdrav,

  Sanja

 • Postovani,

  kupac sam prvog stana. U kucnoj zajenici samnom zivi otac na kojem se vodi kuca u kojoj trenutno zivimo. Kuca ima dozvolu za gradjenje ali ne i upotrebnu dozvolu. Da li imam pravo na povracaj pdv-a od dodatnig 15% na njega?

  Pozdrav,
  Bozidar

 • Postovani,
  Sestra i ja bismo podigle kredit u banci za kupovinu stana udruzenim sredstvima a stan bi se vodio na nadu majku obzirom da nas dve vec imamo nekretninu nasledjenu na nase ime (deo stana ja dao sestra). Gledano sa aspekta banke postoji mogucnost uzimanja takvog kredita. A da li onda majka, posto se ne pominje u kreditu, vec samo kao vlasnik prve nekretnine ima pravo povracaja PDV-a?

 • Poštovani,

  Kupio sam lokal od 31m2(uknjižen kao poslovni prostor kome nije utvrđena namena) u nameri da ga prodam. Da li imam pravo na povrat pdv za kupovinu prvog stana. Drugih nepokretnosti nisam imao na svoje ime.

  Unapred zahvalan, Nikola.

 • Kupio sam novi stan na kredit i potpisan je kupoprodajni ugovor sa investitorom.Notar je poslao u katastar nepokretnosti da se stan upise,i cekam potvrdu koju cu banci da odnesem da se investitoru isplati velokupna cena stana.E sad zgrada ima gradjevinsku dozvolu,a upotrebnu treba tek da dobije da bih ja mogao da uknjizim stan na svoje ime.Imam povrat PDV kao prvi kupac,ali da li mogu da predam zahtev za povracaj,kad mi investitor izda fiskalni racun,ili moram da cekam da on dobije upotrebnu dozvolu?Nadam se da sam bio jasan?HVALA

 • Postovana,
  Interesuje me da li pravo na povracaj PDV-a imaju suprug i cerka ( maloletna ) koji imaju privremeni boravak na istoj adresi kao i ja ( predali su za dvojno drzavljanstvo, drzavljani su CG) ?
  Hvala.

 • Postovani,
  ako moja verenica i ja kupimo stan od 100 m2, i to je i njoj i meni prva kupljena nepokretnost u vlasnistvu, i u ugovoru navedemo da smo vlasnici po 50 m2, da li imamo pravo na povrat pdv-a za 40 kvadrata i ona i ja, ili je to drugacije regulsano zakonom o povratu pdv-a?

  Hvala unapred

 • Poštovani,
  Da li imam prava na povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana ako posedujem zemljište (plac od 25 ari) koje sam nasledio od roditelja? Molim Vas za odgovor.

 • sve je ok, ali i ja imaam ptanje pa cu ga ovde postaviti : kao stambena zajednica hoćemo da dogradimo lift u zgradi jer pored ostalog imamo bolesnu osobu od MS koja stanuje na 4 spratu i nepokretna je bez kolica. Dali možemo i kako da se kod ugradnje lifta oslobodimo PDV-a
  Hvala unapred

 • Postovani,
  ako jedno od nas vec ima stan u vlasnistvu, i ako se ne izjasnimo da ce stan koji planiramo da kupimo biti posebna imovina, da li se za stan koji ce biti zaveden kao zajednicka imovina supruznika dobija povrat PDVa na 40 kvadrata ili na 20 kvadrata?

  • milica kokotovic /

   U konkretnom slučaju rizikujete da poreska služba zauzme stav koji je pravno i utemeljen, a to je da stan predstavlja zajedničku svojinu, bez obzira ko je naveden kao kupac, te da supružniku koji je podneo zahtev i pretpostavljamo označen kao kupac stana bez izjašnjenja da je to njegova posebna imovina, prizna vlasništvo na samo 20m2 i oslobodi ga poreza samo za taj deo nepokretnosti.

  • Stefan /

   Postovani,

   Planiram da kupim domacinstvo, Kucu 150m² sa 6ari placa, kuca je vec koriscena, ali je nedavno tek legalizovana i uknjzena, sada je na prodaju, da li imam pravo na povracaj pdv na nju?

   Hvala

 • Postovani, da li se povracaj PDV odnosi iskljucivo na stanove u novogradnji? Srdacan pozdrav.

  • milica kokotovic /

   Da, na taj način kupac zapravo kupuje finalni proizvod koji je stvorio investitor. Dakle stan se mora kupiti od investitora i on u svojoj ceni sadrži obračun PDV-a, odnosno račun prodavca mora imati iskazan PDV.

 • Postovani ! Ja posedujem stan kupljen 1984 god. u kome i danas stanujem sa suprugom a sada nameravamo da kupimo stan na ime supruge .Naime ona je nasledila 1/2 stana od pokojne majke koji je prodat 2019g.i pitamo da li ima pravo na povracaj PDV ?

  • milica kokotovic /

   Supruga nema pravo na povrat PDV jer je u periodu nakon 1. Jula 2006. godine bila u posedu udela nepokretnosti na teritoriji RS (Član 56a Zakona o porezu na dodatu vrednost).

 • Šta se smatra stanom?
  Šta se smatra rešenim stanom?
  Nasledila sam od dede 54 kvadrata a delimo ja mama i sestra. Kako možemo nas 3 da ulazimo na jedan ulaz ako ne govorimo. I neće da mi povrate PDV

 • Postovani, interesuje me da li imam pravo na povrat PDV-a iako imam u vlasnistvu poslovni apartman od 17 kvadrata
  Hvala

  • milica kokotovic /

   Da, pravo na povrat PDV nemaju lica koja imaju ili su imala u vlasništvu isključivo stambeni prostor.

 • DA LI IMAM PRAVA NA POVRATAK PDV-a NA PRVU KUPOVINU STANA OD 37 KVADRATA .SAMOHRANI SAM RODITELJ OTAC SA MALOLETNIM DETETOM

  • milica kokotovic /

   Imate ukoliko ispunjavate uslove iz Zakona o porezu na dodatu vrednost, najvažnije odredbe imate i na našem sajtu.

 • Da li ima smisla ovde postavljati pitanja?da li neko odgovara ovde ili se mi zamajavamo?Mene zanima koliko vremena je potrebno dok ne saznam da li mi je odobren povracaj PDV?i da li zaista bude ralizovan u roku od 45 dana?

  • milica kokotovic /

   Nadležni poreski organ, po sprovedenom postupku kontrole ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na refundaciju PDV, rešenjem odlučuje o zahtevu u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, a u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja vrši se refundacija PDV. Ovo su odredbe iz propisa, tako da ste u pravu za rok od 45 dana, međutim i mi imamo informaciju da je ovaj rok u praksi nešto duži.

 • molim da mi odgovorite dali ja i sestra kao punoletni clanovi domacinstva imamo pravo na povracaj pdv za kupovinu prvog stana ako je otac kupac stana do 30m2 kome nije odobren povracaj pdv sa obrazlenjem da nema pravo jer je bio suvlasnik nekretnine uz iznosi od 30m2 a koju je izgubio sudskom presudom 2008 godine hvala

  • milica kokotovic /

   Podnosilac zahteva za poresko oslobođenje može biti samo kupac koji je isplatio punu cenu. Koliko razumem u Vašem slučaju je to Vaš otac koji je odbijen iz drugih razloga (jedan od uslova je i da podnosilac nije smeo ni u jednom trenutku nakon 1. Jula 2006 godine biti u posedu nekretnine ili udela u nekretnini). U takvom slučaju, Vi sada ne možete podneti zahtev za oslobođenje, budući da je ugovorom otac predviđen kao kupac i on je isplatio kupoprodajnu cenu

 • molim vas da mi odgovorie dali ja kao clan porodice punoletan sin dali imam pravo na poracaj pdv za kupovinu stana koji je kupijo moj otac a koji je pre 2006 bio suvlasnik kuce od 30m2 a koju je sudskom presudom 2008 godine izgubio na sudu i zahtevom za refundaciju pdv odbijen pa me zanima dali ja ili moja sestra koja je takodje punoletna dali imamo pravo da dobijemo povracaj pdv i ako se stan vodi na ocu. hvala

  • milica kokotovic /

   Podnosilac zahteva za poresko oslobođenje može biti samo kupac koji je isplatio punu cenu. Koliko razumem u Vašem slučaju je to Vaš otac koji je odbijen iz drugih razloga (jedan od uslova je i da podnosilac nije smeo ni u jednom trenutku nakon 1. Jula 2006. godine biti u posedu nekretnine ili udela u nekretnini). U takvom slučaju, Vi sada ne možete podneti zahtev za oslobođenje, budući da je ugovorom otac predviđen kao kupac i on je isplatio kupoprodajnu cenu.

 • Postovani,

  U kom vremenskom periodu je potrebno pripremiti dokumentaciju za povracaja PDV od trenutka sklapanja ugovora? Cuo sam da je mesec dana rok za podnosenje zahteva pa bih Vas molio da mi date tacne infromacije.
  Unapred hvala!

  • milica kokotovic /

   Pozdrav Dejane,
   Zahtev za podnošenje dokumentacije za povraćaj PDV se vrši po pribavljanju kompletne dokumentacije i ispunjenju uslova, a rok propisima nije ograničen.

 • Postovani kupio sam stan u Bg a mesto stanovanja mi je u Sapcu interesuje me kojoj poreskoj upravi dostavljam dokumentaciju za povracaj pdv-a dal u Bg na kojoj je opstiti stan ili u Sapcu gde trenutno zivim.

 • Postovani,da li se misli i na zemljiste,tj njivu koja sam nasledio od oca,a delis se na 2 dela?Da li i u tom slucaju moze se ostvariti pravo na povracaj PDV ili se misli samo na Kucu,Stan,stambeno pitanje?
  Hvala Vam na odgovoru.

 • Postovana,majka je kupila stan od 65 m2 u novo gradnji ona nema nekretninu na sebi sto znaci da ima pravo na povracaj od 40 m2
  ima unuku koja je maloletna i nema nekretninu na sebi,dali na nju moze da dobije povrat na 15 m2 Hvala unapred

 • Postovani,
  Imam trenutno garsonjeru od 32m2 za koju sam napravio kupoprodajni ugovor 2004 godine, zgrada je tek useljiva 2008 godine. U medjuvremenu sam se ozenio imam jedno dete gde planiram da kupim veci stan u novogradnji.

  Interesuje me dali mogu dobijem povracaj pdv-a sada posto tada nisam refundirao pdv jer zakon 2004 nije vazio?

 • Postovani,

  Prilikom kupovine stana, napravljen je ugovor gde se ja vodim kao kupac, ali je supruga podigla kredit i isplatila stan. Poreska nam trazi da napravimo ugovor o preuzimanju duga. Da li supruga preuzima moj dug i da li tako treba praviti ugovor ili je potrebna neka drugacija forma?

  Pozdrav,
  Vladimir

  • Pozdrav Vladimire. Hteo sam da Vas kontaktiram u vezi vašeg pitanja, pošto imamo isti problem, pa me zanima kako ste to rešili. Molim Vas ako vam nije problem da stupimo u kontakt što pre, puno bi mi značilo, jer nam je Poreska uprava u NS, dala 8 dana rok da dostavimo taj dokument. Email adresa je: bojkem91@gmail.com

 • Poštovani
  kome se obratiti , jer nakon 7 meseci , od predaje dokumenata za povraćaj pdv-a, jos nema povraćaja

 • Postovani,
  Kupujem stan u izgradnji cerki koja ispunjava pravo na povrat pdv-a. Nacin kupovine je stambeni kredit na moje ime, pa me interesuje da li je moguce povratiti pdv, posto stan ne placa ona, vec ja.
  Hvala i pozdrav!

 • Postovani,
  Kupoila sam stan velicine 51,5m2, interesuje me da li imam pravo povrata pdv-a. Moj sin I ja smo jednin koji ce ziveti u stanu. Pre cetiri godne moj sin je ugovorom o poklonu dobio od prababe plac na Kosmaju bez nekretnine. Tom prilikom sam ja bila njegov zastupnikz zbog potpisivanja potrebne dokumentacije, plac se vodi na sina. Da li imamo pravo na povrat pdv-a za nas prvi stan?
  Hvala Vam veliko unapred.

 • Poštovani,
  dostavio sam kompletnu dokzmentaciju koja se traži za povrat PDV-a. Naknadno mi traže fiskalni račun ( iako sam dostavio uredan račun sa iskazanim PDV-om). Šta mi je činiti ako nemam isti?

  Unapred hvala

 • Molila bih za odgovor. Živim u Bosni i imam državljanstvo Srbije ali ne prebivalište. Hoću da se preslim u Srbiju i kupim stan. Znači moram se prijaviti na neku adresu da bih dobila ličnu kartu. Za koji vremenski period, od sticanja lične karte, mogu kupiti stan i ostvariti povrat PDV-a
  Molim Vas za odgovor jer mi je hitno!

  Poštovanje.

 • Postovani,
  kako i gde mogu da proverim da li ostvarujem pravo na povrat pdv?
  Naime, otac je kupio stan na kredit gde smo majka i ja zajedno sa njim ostvarili pravo na povrat ali ne i mladji brat. Sad sam u prilici da za sebe kupim stan jer sam se u medjuvremenu ozenio i dobio dete pa me zanima da li ja tj supruga i dete imaju pravo na povrat pdv jer bi ovo bio prvi stan u vlasnistvu njih dvoje (dete i ja se vodimo na adresi stana od mog oca a supruga je jos uvek na adresi svojih roditelja). Da li prilikom kupovine svog stana mogu da ukljucim brata za ostvarivanje prava na povrat pdv/a?
  Hvala unapred

 • Postovani, kupio sam stan od investitora. Naime on me je kreditirao nekoliko godina. u medjuvremenu investitorov racun je blokiran. Imam li pravo na povracaj PDV ili moram cekati da firma izadje iz blokade kako mi tvrdi investitor?

 • dragii
  Poštovani, posedujem vikendicu na planini, udaljena stotinak kilometara od mesta prebivališta, U vikendici nema struje (nema uslova za uvođenje), nema asfaltnog puta, Nema vode, nema ni signala za mobilnu mrežu, Porez uredno plaćam, Pitanje je: Kupio sam prvi stan, drugu nekretninu nemam i molim da mi pojasnite da li IMAM PRAVO NA POVRAĆAJ PDV i dali će biti smetnja vikendica koju posedujem na svoje ime, Hvala na odgovoru.

 • Poštovani, potrebna mi je jedna informacija. Pri kupovini prve nekretnine da pored mene mogu da dobijem povrat PDV-a i na moju majku koja se vodi na istu kuću kao i ja ali je njoj u ličnoj karti upisan stari broj kuće 42 a meni nov broj 96? Hvala na odgovoru

 • Postovanje.Kupac sam prvog stana,ja se vodim na staroj adresi gde sam rodjena,a muz i deca gde zivimo,Da li postoji bilo kakva mogucnost da se dokaze.npr.izjave clanova porodice da smo svi na istoj adresi da bi povratila pdv na ostatak 9kvm.Hvala unapred

 • Postovani, ukoliko sam imao naslednjen stan i sad kupujem stan na svoje ime da li ostali clanovi porodice imaju pravo na povracaj pdv-a od 15 kvadrata po clanu, ako nisu imali nekretninu na svoje ima. ili ako kupac nema pravo nemaju ni ostali clanovi?

 • Postovani,

  Zanima me da li imam pravo na povracaj pdva ukoliko bih poklonila deo svoje imovine i prenela na majku. Sa ostavinske rasprave je jedan deo upisan na mene (2010) god.

  Hvala.

 • Postovani
  Porodicnu kucu smo dali u zamenu za stan u novogradnji na istom placu znaci po ugovoru o zameni sam dobila stan ali prilikom useljavanja uz aneks ugovora o zameni dobila sam i zvanican fiskalni racun kao da sam i kupila stan…dali imam pravo na povrat pdv-a

 • Postovani,
  Da li znate gde se predaje dokumentacija za povracaj PDVa pri kupovini prvog stana, ako se stan nalazi u Opstini Zvezdara?
  Hvala!

 • Poštovani,
  Da li je moguće dobiti povrat PDV za kupovinu garaže?

 • Poštovani, imam nekretninu na svom imenu. Putem stambenog kredita koji bih ja podgila želim ćerki da kupim stan na njeno ime. Ćerki bi to bila prva nekretnina. Da li možemo da ostvarimo pravo na povraćaj PDV-a?

 • Postovani, interesuje me da li je moguc povracaj PDV-a ako je investitor fizicko lice koje je u sistemu PDV-a?

 • Poštovani,

  Zamolio bih Vas za informaciju da li postoji neki određeni datum/dan do kojeg članovi domaćinstva za koje bi tražili refundaciju PDV-a moraju biti prijavljeni na istoj adresi (npr. do dana overe kupoprodajnog ugovora, dan plasiranja kredita, dan primopredaje stana…)?

  Naime, kao budući vlasnik imam pravo na povraćaj PDV-a na 40 kvadrata, a majka koja će živeti sa mnom nema nekretninu na svom imenu. Međutim, pre par dana sam overio kupoprodajni ugovor, a njenu adresu prebivališta sam prebacio na istu adresu tek prvi radni dan nakon toga.
  Da li to može da predstavlja problem ili je i to prihvatljivo?

  Hvala unapred na odgovoru!

 • Postovani,
  Suprug i ja smo kupili stan od 49m2. Zanima me da li imamo pravo na povracaj PDV-a obzirom da sam ja nasledila plac kategorisan kao pasnjak od svoga oca, a suprug pre godinu dana prodao plac koji je imao u vlasnistvu ( u pitanju su placevi bez objekata).
  Pozdrav!

 • Postovani
  Kupili smo prvi stan i cekamo da nam investitor izda racun i ostale papire pa povracaj pdva jer su u blokadi pa jos ne mozemo povratiti pdv….da li postoji neki vremenski rok u kom moramo predati papire za povracaj pdv-a? Kao sto je recimo za deciji dodatak moraju papiri da se predaju do 6 meseci posle porodjaja…
  Hvala puno

 • Postovani,
  Vanbracni supružnik i ja planiramo da kupimo stan. Ni jedno od nas nema nekretninu u svom vlasnistvu. Ja bih bila nosilac od 40m2, a suprug tih jos dodatnih 15m2, kako bi nam se vratio PDV. Zanima me da li suprug ostvaruje pravo na vracanje PDV-a kada bi uzeo drugu nekretninu od 25m2, pa da je ti u zbiru 40m2? Ili kako ide kada bi uzimao drugu nekretninu, a iskoristio je samo 15m2 kod mog stana?

 • Имам ли право на повраћај ПДВ којег сам платио приликом овере и солеминизације уговора код јавног бележника.

 • Postovani,

  Ja i supruga smo u braku vec 13 godine ali nikada nismo bili prijavljeni na istim adresama(supruga je prijavljena na adresu svojih roditelja). Da li u tom slucaju moja supruga potpada pod clana domacinstva ?

 • Postovani imam 74 godine zivota penzionerka , kuplia bi stan od investitora koji je u sistemu PDV-a nisam imala do sada nikakvu nekretninu na svoje ime niti sam bila poreski obveznik. Da li imam pravo na povracaj PDV-a ozirom na moje godine (zakon nije dao starosno ogranicenje).
  Jos me zanima posle koliko vremena bi mogla taj isti stan kao poklon ili sta je najpovoljnije po mene i sina (predlozite) prevedem na sinovo ime , kako posle moje smrti nebi bio predmet ostavihske rasprave.

  hvala,

 • Poštovani,
  Ako investitor nije firma, već fizičko lice, da li imamo pravo na povracaj pdv-a?

 • Postovani,
  da li imate informaciju koji je vremenski rok po iskustvu drugih ljudi za povracaj PDV za kupovinu prvog stana?
  Da li se ceka duze od mesec dana ili isplate i ranije? Unapred hvala.
  Pozdrav!

 • Postovani,
  Da li povraćaju PDV-a podlaže i kupovina montažne kuće od investotora?
  Da li je problem ako je kuća u procesu legalizacije, tj. izgrađena bez građ. dozvole, ali u celosti isplaćena građ. firmi?
  Unapred zahvalna,
  Ivana

 • Postovani,
  suprug i ja smo podstanari i zeleli bismo da kupimo stan. U sopstvenom vlasnistvu ni on ni ja ne posedujemo nekretninu, dakle bio bi nam prvi stan. Dete i ja smo prijavljeni na adresi mojih roditelja a suprug na adresi svojih. Zanim me da li je za povracaj pdv-a potrebno da svi budemo prijavljeni na jednoj adresi minimum 6 meseci.
  Hvala unapred na odgovoru!
  Radmila

 • Da li osobe koje traze povracaj pdv-a mogu posle da traze ponovo povracaj u slucaju da oni hoce da kupe nekretninu. Npr. moj brat koji nema na svom imenu nekretninu i zivece u mom stanu ali “sutra” kada on bude hteo da kupi sebi stan, da li ce moci da povrati pdv posto ce biti vlasnik a ja takodje posto bih boravio u njegovom stanu mogu ponovo da povratim 15m2?

  Hvala

  • 4zida.rs /

   Prema članu 56a, stav 4 Zakona o PDV: “Pravo na refundaciju PDV iz stava 1. ovog člana može se ostvariti za stan čija površina za kupca prvog stana iznosi do 40 m2, a za članove njegovog porodičnog domaćinstva do 15 m2 po svakom članu koji nije imao u svojini, odnosno susvojini stan na teritoriji Republike u periodu iz stava 2. tačka 1) ovog člana, a za vlasnički udeo na stanu do površine srazmerne vlasničkom udelu u odnosu na površinu do 40 m2, odnosno do 15 m2.“ Stav istog člana definiše porodično domaćinstvo i njegove članove: „Porodičnim domaćinstvom kupca prvog stana, u smislu stava 4. ovog člana, smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja prihoda kupca prvog stana, njegovog supružnika, kupčeve dece, kupčevih usvojenika, dece njegovog supružnika, usvojenika njegovog supružnika, kupčevih roditelja, njegovih usvojitelja, roditelja njegovog supružnika, usvojitelja kupčevog supružnika, sa istim prebivalištem kao kupac prvog stana.“ Dakle, brat ne spada u članove domaćinstva, a oni koji spadaju ne smeju imati u svojini ili susvojini stan u RS. Vaš brat, budući da na osnovu njega vama ne može doći do povrata PDV, sam svakako može ostvariti pravo na povrat PDV u skladu sa ovim zakonom.

 • Poštovani, stan je kupljen na moje ime, novac je dat na ruke, ugovor je overen kod notara, u ugovoru pise da sam stan isplatila u celosti i da imam prava na povracaj pdv-a od 10%. Otac mi je preminuo, ostala sam sama da se borim sa investitorom koji stan nadam se zavšava do kraja oktobra 2017 najdalje. Investitor meni nije dao nikakav račun ali kod notara se nije bunio i složio se sa tim da treba da dobijem povraćaj PDV-a jer mi je prva nekretnina. Mene zanima da li on sada može da mi pravi problem za taj račun i na koji način taj račun mogu dobiti od njega jer bi mi taj novac značio da opremim stan. Hvala veliko unapred! Srdačan pozdrav

  • 4zida.rs /

   Član 56a, stav 2, tačka 2 Zakona o PDV, predviđeno je da kupac prvog stana može da ostvari refundaciju PDV pod uslovom da je ugovorena cena stana sa PDV u potpunosti isplaćena prodavcu uplatom na tekući račun prodavca.

 • U poreskoj su mi rekli da po sluzbenoj duznosti pribavljaju izvod iz maticne knjige rodjenih,drzavljanstvo i dokaz o prebivalistu…

 • Postovanje,kupio sam stan od 35 kvadrata.Od investitora prvi sam vlasnik,ne posedujem nikakve druge nepokretnosti ali su mi naknadno rekli da stan ne podleze povratku pdv da li je to moguce?

  • 4zida.rs /

   Morali bismo imati detaljnije obrazloženje, postoje situacije prema propisima i praksi kada se pravo na povrat PDV ne ostvaruje. Recimo Zakon o PDV to reguliše u čl. 56a, stav 7 koji kaže da „Pravo na refundaciju PDV nema: 1) kupac stana koji je ostvario refundaciju PDV po osnovu kupovine prvog stana; 2) član porodičnog domaćinstva kupca prvog stana za kojeg je kupac prvog stana ostvario refundaciju PDV, u slučaju kada taj član porodičnog domaćinstva kupuje stan; 3) kupac stana koji je stekao prvi stan bez obaveze prodavca da za promet tog stana plati porez na prenos apsolutnih prava po osnovu kupovine prvog stana u skladu sa zakonom kojim se uređuju porezi na imovinu; 4) član porodičnog domaćinstva kupca stana koji je stekao prvi stan bez obaveze prodavca da za promet tog stana plati porez na prenos apsolutnih prava po osnovu kupovine prvog stana u skladu sa zakonom kojim se uređuju porezi na imovinu, a za koga je ostvareno to poresko oslobođenje.

 • Postovanje

  Suprug I ja kupujemo stan od investitora, deo iz kesa deo kredit, bicemo uknjizeni kao vlasnici idealnih polovina.
  Stan ima 72kvm, e sad nijedno od nas dvoje nije imalo nista u vlasnistvu. Tako da mojom logikom imamo 40 + 15 + 15 ( na dete). Moje pitanje je da li to sto smo vlasnici po pola pravi nekakav problem kod obracuna za povracaj PDV-a?

  Hvala
  pozdrav
  Dragica

  • 4zida.rs /

   Suvlasništvo na način kako ste opisali, ne predstavlja problem u postupku povrata PDV.

 • Cuo sam da se od Nove godine vise nece vracati pdv.. Da li znate nesto o tome ?

 • Nezivim u Srbiji i nepoznajem dovoljno prava i zakon. Da li je u cenu koja stoji na internetu uracunat PDV ili se na to dodaje PDV pri kupovini? I ako se dodaje,kako to onda ide? Cena apartmana je 58.000€

 • Da li postoji mogucnost povrata pdv-a za clana porodice ukoliko se radi o vanbracnoj zajednici?

  • 4zida.rs /

   Iako sam Zakon o PDV pominje samo supružnike, bračna i vanbračna zajednica su pred zakonom izjednačen, pa bi morala da ih prizna i poreska uprava. Ostaje pitanje prakse, kakve će poreska uprava tražiti dokaze radi utvrđivanja postojanja vanbračne zajednice.

 • Da li je neophodan izvod i državljanstvo koje nije starije od 6 meseci?

  • 4zida.rs /

   Poštovanje Ivana,
   na sajtu poreske uprave nije eksplicitno naznačeno da li dokument ne sme biti stariji od 6 meseci. Ali pozivajući se na Zakon o matičnim knjigama član 82 paragraf 2 kaže: Izvodi iz matičnih knjiga nemaju ograničeni rok važenja, a za upotrebu izdatog izvoda iz matične knjige koji ne sadrži poslednje podatke upisane u matičnu knjigu odgovorno je lice koje ga stavi u pravni saobraćaj.

 • Postovani, kupila bih prvi put stan na kredit sa 20 % ucesca u starijoj zgradi,od nekoga ko je vlasnik stana duzi niz godina, imam li pravo na povracaj pdv,inace zivim u iznajmljenom stanu 10 god sa dvoje dece. Unapred hvala.

 • Postovani, kupila bih prvi put stan na kredit sa 20 ucesca u starijoj zgradi,od nekoga ko je vlasnik stana duzi niz godina, imam li pravo na povracaj pdv,inace zivim u iznajmljenom stanu 10 god sa dvoje dece.

 • Postovani,zanima me koliki je PDV za stan 10 ili 20%. Hvala.

  • 4zida.rs /

   Poštovani Aco,

   PDV iznosi 10% od kupoprodajne cene nekretnine.

 • Postovani, da li moze neko drugi da umesto mene preda dokumentaciju za povracaj PDV-a, posto sam u drugom stanju i imam mucnine a morala bih da putujem 3h sto bi mi bilo naporno?

 • Postovani,
  imam kucu od 33 m2. u vlasnistvu od 2001. god. Da li imam prava na oslobadjanje
  od poreza prilikom kupovine prvog stana?
  Unapred hvala.
  Lep pozdrav!

 • Postovani, podnela sam zahtev za refundiranje pdv-a za kupovinu prvog stana. U zabludinsam da li sam unela pogresan iznos za refundiranje, pritom inspektorka nije nista komentarisala, a sve je pregledala pre podnosenja.
  Ako je stan kupljen za 4.4 mil dinara, osnovica je 4miliona, pdv oko 400.000. To je sve na racunu.
  Da li ja refundiran tih 400.000 ili 440.000 na ceo iznos

  • Srdjan /

   Postovani
   Dali imamo pravo na povrat pdv a u slucaju da smo vlasnici nekretnine u drugoj drzavi a u Srbiji nismo imali nekretninu Hvala

  • milica kokotovic /

   Da, ukoliko ste državljani Srbije i imate prebivalište na teritoriji Republike Srbije, kao i ako ispunjavate ostale uslove iz Zakona o porezu na dodatu vrednost, dakle posedovanje nepokretnosti u drugoj državi nije od značaja.

 • Postovani,

  Imam pravo za refundaciju PDV-a, stan kupujemo jedan deo za kes a drugi na kredit. Kreditni bi dizala supruga,a ona nema pravo na povracaj pdv-a. Sta se desava u ovom slucaju?

 • Поштовани,
  поднео сам захтев за рефундацију ПДВ-а, међутим појављује ми се код Пореске управе да сам власник неког пољопривредног земљишта, за које никада нисам ни чуо ни видео. Прошле године ми је тражено да платим накнаду за одводњавање, а не и порез, што ја нисам озбиљно схватио, мислећи да је нека превара.
  Интересује ме да ли имам право на поврат ПДВ-а за први купљен стан, ако се утврди да ја заиста поседујем то пољопривредно земљиште?
  С поштовањем.

 • Da li dokumenta koja se dostavljaju mogu da budu starija od 6 meseci? Unapred hvala.

  • 4zida.rs /

   Poštovanje,
   na sajtu poreske uprave nije eksplicitno naznačeno da li dokument ne sme biti stariji od 6 meseci. Ali pozivajući se na Zakon o matičnim knjigama član 82 paragraf 2 kaže: Izvodi iz matičnih knjiga nemaju ograničeni rok važenja, a za upotrebu izdatog izvoda iz matične knjige koji ne sadrži poslednje podatke upisane u matičnu knjigu odgovorno je lice koje ga stavi u pravni saobraćaj.

 • Postovanje,intresuje me supruga i ja kupujemo prvi stan,ali je stan 63 kvadrata,da li imamo povracaj pdv na 55kv,a ostalo nemamo,ili nemamo pravo na povracaj pdv uopste.hvala unapred na odgovoru

 • postovani,
  Imam lokal 20 kv na svoje ime od 2003 god. Da li imam pravo na povracaj pdv ako kupim stan na moje ime?
  Na sajtu poreske uprave stoji da nemaju pravo na pdv lica samo ako imaju stan svoje ime ili stambenu jedinicu sa jednom ili vise soba.
  Unapred zahvalna Jasmina.

 • Poštovani,

  U fazi smo kupovine porodičnog stana u izgradnji i zanima nas da li smo morali biti prijavljeni na istoj adresi pre kupovine stana kako bi sva tri člana ostvarila pravo na povrat poreza? Ukoliko nismo, na koji način možemo izvršiti povrat PDV-a? Uz pomoć neke izjave?

 • Postovani,
  interesuje me u kom obliku se isplacuje povracaj pdv-a za prvu nekretninu(novogradnja)? Da li fizicki dobijam novac ili sam samo oslobodjena placanja poreza kroz godine?ispunjavam uslov jer sam vlasnik prve nekretnine kupljene direktno od investitora….
  Hvala.

 • Poštovani,
  posedujem stan u vlasništvu od 2000.te godine (u kome ne stanujem) tako da nemam pravo na povrat pdv. Ako bi novi stan od investitora formalno pravno kupila moja majka kojoj bi to bio prvi stan i nakon isplate ostvarila povrat pdv-a za 40m2, da li postoje pravna ograničenja ili vremenska zabrana da taj stan nakon kupovine prenese na mene? Da li se u tom slučaju plaća porez na poklon?

  • 4zida.rs /

   Poštovani Josipe,

   Ne postoji vremensko ograničenje za prepis nekretnine. Pošto je u pitanju Vaša majka, ni Vi, a ni ona ne morate da plaćate porez na prenos apsolutnih prava. Potrebno je jedino da dostavite neophodnu dokumentaciju u Poresku upravu kako bi se izdalo rešenje o oslobađanju od poreza.

 • Postovani,
  Pod tackom 8. Overena izjava kupca stana da kupuje prvi stan.
  Gde se moze/mora overiti ova izjava?

 • Poštovani,
  Ako investitor nije firma, već fizičko lice i nije u sistemu pdv-a da li imamo pravo na povrat pdv-a?

  • nemate pravo na povracaj PDVa jer on i ne postoji u ceni ali imate pravo na oslobadjanje od poreza na prenos apsolutnih prava koji iznosi 2.5%

  • Dragana /

   Da li imam pravo za povrat pdv ako fizicko lice gradi zgradu, a u sistemu je pdva. Znaci nije pravno lice. Izdace mi racun.

 • da li imam pravo na povrat pdv-a isunjavam sve zakonom propisane uslove ,ali imam dug po pio poljoprivrednika?
  hvala

 • Postovani, da li pravo na povrat pdv imamo ako kupimo kucu od prvog vlasnika ? Tj.kucu koju je covek za sebe gradio i uredno izmirio sve poreze ? Nama bi naravno to bila prva nekretnina na nasem imenu. Hvala, srdacan pozdrav

  • 4zida.rs /

   Draga Dragana,
   Nažalost, nemate pravo na povrat PDV-a prilikom kupovine te kuće jer je osoba koja ju je gradila, gradila za lične potrebe, on nije investitor već fizičko lice.

 • Postovani
  interesuje je me da li je Poreska uprava u obavezi da dokumenta koja izdaju drugi drzavni organi (izvodi, uverenja) pribavi sama u skladu sa clanom 9. Zakona o opstem upravnom postupku (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2016)?

  • 4zida.rs /

   Dragi Aleksandre,
   to zavisi od same Poreske uprave, tj. od grada u kome se ista nalazi. Najbolje bi bilo da proverite kod njih. Neke Poreske uprave poštuju Zakon, jedino što je potrebno malo duže čekati dok se svi dokumenti ne pribave.

 • Postovani, kupujem prvu nekretninu od investitora i ja ispunjavam uslove za refundaciju pdv, investitori su dve firme, da li je to problem i na koji nacin ce mi izdati potvrdu da je stan isplacen u celosti kako bi smo ostvarili pravo refundacije?

  • 4zida.rs /

   Draga Tamara,
   Bitno je da dobijete račun od njih, jer njega prilažete kao dokaz za refundaciju PDV-a. Najbolje je sa njima da se konsultuje na koji način izdaju račune svojim kupcima. Takođe, važno je da u Kupoprodajnom ugovoru stoji da ste izmirili svoju obavezu u celosti prema investituru tj. investitorima.

 • Poštovani da li imam pravo na povracaj PDV-a , ukoliko sam stan uplatila kesom na ruke, a u Ugovoru je naznaceno da sam obaveze izmirila u potpunosti?

  Hvaala, Marija

  • 4zida.rs /

   Draga Marija,
   Ukoliko su obaveze prema investitoru izmirene imate pravo na povrat PDV-a. Da li je plaćeno u kešu ili stambenim kreditom nije bitno, ali je veoma važno da ste od investitora dobili račun. Taj račun ćete priložiti u dokumentaciji za povrat PDV-a kao dokaz.

  • dali ja mogu da posavim jedno pitanje

  • da ,ali u poreskom traze dokaz da je sve uplaceno preko racuna.Nece da prihvate ni onih 10000 eura zakonom dozvoljenih ako nije otislo sve preko racuna

 • Da li stan mora biti kupljen od investitora da bi dobili povrat pdva?
  Hvala unapred

  • 4zida.rs /

   Neophodno je da stan bude kupljen direktno od investitora ukoliko očekujete povrat PDV-a. U svakom drugom slučaju je to pravo već iskorišćeno ili je propalo prilikom prve kupovine te nekretnine.

 • Poštovani,
  dobila sam vlasništvo nad 1/4 stana kao maloletna još prilikom otkupa stana. Sad kupujem stan sa suprugom. Da li imam pravo na povrat pdv s obzirom da sam vlasnik postala kao maloletna i to 1/4 stana koji ne koristim?

  • 4zida.rs /

   Draga Svetlana,
   Ukoliko ste nasledili nekretninu pre 1. jula 2016. godine, moguće je da biste ostvarili pravo na povrat PDV-a. Potrebno je da se konsultujete sa svojim advokatom.

  • Planiram da kupim stan na koji prodavac nije uzimao povrat PDV-a, da li ja imam pravo na povraćaj PDV-a?

  • milica kokotovic /

   Imate ukoliko nemate niti ste posle 1. Jula 2006. godine imali nekretninu na svom imenu, kao i ukoliko ispunjavate druge uslove iz Zakona o porezu na dodatu vrednost, najvažnije odredbe imate i na našem sajtu.

 • Postovani. Da li imam pravo na povrat pdv za prvi stan za rodjene sestre kao clanove domacinstva? Prijavljeni smo na istoj adresi.

  • 4zida.rs /

   Dragi Vladane,
   Imate pravo na povrat PDV-a i na sestrinski deo, za svaku po 15m2. Važan preduslov je da stanujete na istoj adresi. U vezi sa ovim bi bilo najbolje da se konsultujete i sa Vašim advokatom ili notarom.

 • Poštovani,
  Planiramo da podignemo montažnu kuću. Da li i za nju ostvarujemo povrat Pdv-a i koliko?

  • 4zida.rs /

   Draga Katarina,
   Najbolje bi bilo da se konsultujete sa izvođačima radova na ovu temu. Oni će Vam najtačnije odgovoriti da li ostvarujete pravo na povrat PDV-a i koliko. Više detalja možete da pročitate na linku: http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/fizicka-lica/pregled-propisa/uputstva/434/uputstvo-za-postupanje-organizacionih-jedinica-poreske-uprave-u-postupku-refundacije-pdv-kupcu-prvog-stana-.html

  • Katarina /

   Hvala,brzi ste. Imam još jedno pitanje vezano za povrat PDV-a za kupovinu prvog stana. Naime stan bi kupila sestra i u njemu bi živela sa momkom. Da li on,pošto nisu venčani,ima pravo na povrat PDV-a na 15m2,a pritom do sada nije ostvario pravo na povrat PDV-a? Hvala još jednom

  • 4zida.rs /

   Draga Katarina,
   Ostali članovi porodice koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a za 15m2 moraju da budu u srodstvu sa vlasnikom stana. Ukoliko Vaša sestra i njen momak nisu u braku, momak nema pravo na povrat PDV-a na tu nekretninu, bez obzira što mu je prva.

  • Andreja /

   Postovani,

   Molim Vas za odgovor vezano za povracaj PDV-a za kupovinu stana od 55m2 od investitora. Naime interesuje me da li momak i ja zajedno ostvarujemo pravo na povracaj PDV-a za kupovinu prvog stana u kojem cemo oboje biti vlasnici 50:50? Nemamo u vlasnistvu nikakvu nekretninu, oboma bi ovo bila prva. Ko ostvaruje pravo na povrat i kako? Takodje vec duze vreme zivimo zajedno na istoj adresi, sto bi se reklo da smo u vanbracnoj zajednici, jedino sto nemamo vencani list ili ipak treba da budemo u braku?
   Hvala unapred na odgovoru,

   Pozdrav,

   Andreja

  • milica kokotovic /

   Ovde se moramo ograditi zbog eventualne različite prakse u pojedinim poreskim službama, jer ovde imamo 2 potencijalno sporne stvari. Što se tiče vanbračne zajednice, ona je po propisima u R Srbiji izjednačena sa bračnom ako se može dokazati, međutim Zakon o porezu na dodatu vrednost u članove porodičnog domaćinstva ne imenuje posebno vanbračne supružnike pa treba proveriti stav lokalne poreske službe. Druga sporna stvar je ko ostvaruje pravo na povrat. Uobičajena je praksa da jedan kupac isplati punu cenu, a zatim podnese zahtev za sebe za oslobođenje za 40m2, a zatim i za članove porodičnog domaćinstva za narednih 15m2, u zavisnosti koliki je stan i koliko ima članova porodičnog domaćinstva. U konkretnom slučaju, ne bi bilo smetnji da recimo Vi kupite stan, isplatite cenu i podnesete zahtev za povraćaj za 40m2, a zatim i za još 15m2 za vanbračnog supružnika koji je na istom boravištu kao i Vi. Tumačeći zakon, ukoliko kupujete stan u srazmeri 50:50, budući da se stanovima, prema Pravilniku o postupku ostvarivanja prava na povraćaj PDV i načinu i postupku refundacije i refakcije PDV, smatraju stambeni objekti, ekonomski deljive celine u okviru tih objekata, kao i vlasnički udeli na tim dobrima, proizilazi da zapravo 2 kupca kupuju po polovinu vlasničkog udela, pa bi praktično trebalo podneti 2 posebna zahteva za oslobođenje, svako za po 20m2, a zatim dodatno svako za po 7,5m2 za dodatnog člana porodice. Važno je i da na dan overe ugovora o kupoprodaji svi članovi domaćinstva za koje se zahteva povrat imaju isto mesto prebivališta.

 • Postvani,
  Suprug planira da kupi stan ciji bi vlasnik bio on. Ja vec imam manji stan u mom vlasnistvu. Da li suprug (i deca) ostvaruju pravo na povrat PDV-a, bez obzira sto ja, kao clan porodice, imam stan u svom vlasnistvu. Hvala!

  • 4zida.rs /

   Draga Vedrana,
   Da, suprug, kao kupac stana ostvaruje pravo na povrat PDV-a za 40 m2, a svako dete po 15m2 kao član domaćinstva. Ako stan ima više m2 nego što ste oslobođeni, ostatak m2 se srazmerno oporezuje. Prilikom podnošenja obrasca za povrat PDV-a, samo nećete navesti sebe kao člana domaćinstva koji potražuje povrat PDV-a. Na povrat sredstava se u proseku čeka do 45 dana.

  • Jelena /

   Postovani, ukoliko su suprug i jedno dete navedeni u zahtevu za povracaj pdv kada sam ja kupovala stan, a sada zeli da kupi stan u svom vlasnistvu ima li pravo na povracaj pdv-a?

  • posto je vec iskoristio to pravo, vise ga nema, ali eto nek potvrde i ljudi sa ovog sajta

  • Milos /

   Postovani, nisam siguran da li ostvarujem pravo na povracaj PDV-a za prvi stan, obzirom da otac prilikom kupovine stana nije siguran da li je i mene naveo za povracaj. Na koji nacin mogu proveriti to?

  • Postovani

   Kupio sam stan i poslali su mi da platim porez na njega. S’obzirom da je prva nekretnina trebalo bi biti oslobadjanja. kada sam prikopio papire i odneo rekli su mi da je proso rok za podnosenje tih papira i da moram platiti taj pdv. da li postoji neko resenje?

  • Tijana /

   Da li mogu da ostvarim povracaj pdv-a na kupovinu 1.stana, novog, od investitora ako sam vec ucesvovala 15 kvadrata kada je majka kupila stan, kao clan porodice?

  • dejan /

   molim vas odgovor

  • dejan /

   tijana molim te da li si dobila odgovor i mene interesuje isti problem

  • Aleksandra /

   Ako vec imam stan ciji sam treci vlasnik i bila sam oslobodjena placanja poreza,ako kupim na kredit od investitora stan nemam pravo na povracaj PDV,ili imam? Posto sam u porodoci kedino ja kreditno sposobna. I da li neko iz moje porodice ima neka prava za oslobodjenje nekog dela PDV-a?

  • Dragana /

   Dobar dan kupujem stan na miljakovcu ali stan je stara gradnja da li mogu opet povratiti Pdv 10 %? Hvala unapre

  • Vlada /

   Nema povrata pdv na stanove koji su vec prometovani, iskljucivo prvi stan, koji nikada nije imao vlasnika!!!

top