Šta vam je potrebno da biste dobili povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana?

Ukoliko po prvi put kupujete nepokretnost, možete ostvariti pravo na povrat PDV-a do 40m2, kao i na dodatnih 15m2 za svakog člana domaćinstva koji prethodno nije imao nekretninu u svojini.

Uslovi za ostvarivanje prava na refundaciju

1. Da je ugovor o kupovni stana overen posle 8. jula 2007. godine

2. Da u periodu od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora niste imali u svojini niti susvojini stan na teritoriji Republike Srbije

3. Da ste državljanin Republike Srbije

4. Da imate prebivalište na teritoriji Republike Srbije

5. Da ste punoletni

Prvo što morate da znate da PDV za stanove iznosi 10%. Povraćaj PDV-a se ostvaruje po isplati celokupne kupoprodajne cene i samo za kupovinu nekretnina koje su prvi put u prometu, odnosno kupljene od investitora. Da bi dobili fiskalni račun od investitora, koji je potreban kao dokaz da je investitor platio PDV državi, potrebno je da objekat prođe tehnički prijem. To znači da, iako ste kupoprodajnu cenu isplatili u izgradnji, zahtev za povrat PDV-a možete podneti tak nakon završetka gradnje.

Evo šta vam je potrebno od dokumenata za povraćaj PDV-a:

1. Zahtev kupca prvog stana za refundaciju PDV-a na obrascu RFN (dobija se u poreskoj upravi, možete ga naći i na internetu)

2. Izvod iz matične knjige rođenih (original ili overena kopija)

3. Uverenje o državljanstvu (original ili overena kopija)

4. Dokaz o prebivalištu (overena fotokopija lične karte ili potvrda o prebivalištu)

5. Ugovor o kupoprodaji stana (original ili overena kopija)

6. Račun, ili drugi dokument koji služi kao račun, o kupoprodaji stana, u kojem je iskazan PDV

7. Dokaz da je ugovorena cena stana sa PDV-om u potpunosti isplaćena uplatom na tekući račun prodavca

8. Overena izjava kupca stana da kupuje prvi stan, obrazac IKPS PDV (obrazac možete dobiti na šalteru poreske uprave ili naći na internetu)

Nadležni poreski organ, nakon kontrole ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na refundaciju PDV-a, rešenjem odlučuje o zahtevu u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, a u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja vrši refundaciju PDV-a.

Ključne reči

komentari

 • Postvani,
  Suprug planira da kupi stan ciji bi vlasnik bio on. Ja vec imam manji stan u mom vlasnistvu. Da li suprug (i deca) ostvaruju pravo na povrat PDV-a, bez obzira sto ja, kao clan porodice, imam stan u svom vlasnistvu. Hvala!

  • Draga Vedrana,
   Da, suprug, kao kupac stana ostvaruje pravo na povrat PDV-a za 40 m2, a svako dete po 15m2 kao član domaćinstva. Ako stan ima više m2 nego što ste oslobođeni, ostatak m2 se srazmerno oporezuje. Prilikom podnošenja obrasca za povrat PDV-a, samo nećete navesti sebe kao člana domaćinstva koji potražuje povrat PDV-a. Na povrat sredstava se u proseku čeka do 45 dana.

 • Poštovani,
  Planiramo da podignemo montažnu kuću. Da li i za nju ostvarujemo povrat Pdv-a i koliko?

  • Draga Katarina,
   Najbolje bi bilo da se konsultujete sa izvođačima radova na ovu temu. Oni će Vam najtačnije odgovoriti da li ostvarujete pravo na povrat PDV-a i koliko. Više detalja možete da pročitate na linku: http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/fizicka-lica/pregled-propisa/uputstva/434/uputstvo-za-postupanje-organizacionih-jedinica-poreske-uprave-u-postupku-refundacije-pdv-kupcu-prvog-stana-.html

   • Hvala,brzi ste. Imam još jedno pitanje vezano za povrat PDV-a za kupovinu prvog stana. Naime stan bi kupila sestra i u njemu bi živela sa momkom. Da li on,pošto nisu venčani,ima pravo na povrat PDV-a na 15m2,a pritom do sada nije ostvario pravo na povrat PDV-a? Hvala još jednom

    • Draga Katarina,
     Ostali članovi porodice koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a za 15m2 moraju da budu u srodstvu sa vlasnikom stana. Ukoliko Vaša sestra i njen momak nisu u braku, momak nema pravo na povrat PDV-a na tu nekretninu, bez obzira što mu je prva.

     • Andreja /

      Postovani,

      Molim Vas za odgovor vezano za povracaj PDV-a za kupovinu stana od 55m2 od investitora. Naime interesuje me da li momak i ja zajedno ostvarujemo pravo na povracaj PDV-a za kupovinu prvog stana u kojem cemo oboje biti vlasnici 50:50? Nemamo u vlasnistvu nikakvu nekretninu, oboma bi ovo bila prva. Ko ostvaruje pravo na povrat i kako? Takodje vec duze vreme zivimo zajedno na istoj adresi, sto bi se reklo da smo u vanbracnoj zajednici, jedino sto nemamo vencani list ili ipak treba da budemo u braku?
      Hvala unapred na odgovoru,

      Pozdrav,

      Andreja

 • Postovani. Da li imam pravo na povrat pdv za prvi stan za rodjene sestre kao clanove domacinstva? Prijavljeni smo na istoj adresi.

  • Dragi Vladane,
   Imate pravo na povrat PDV-a i na sestrinski deo, za svaku po 15m2. Važan preduslov je da stanujete na istoj adresi. U vezi sa ovim bi bilo najbolje da se konsultujete i sa Vašim advokatom ili notarom.

 • Poštovani,
  dobila sam vlasništvo nad 1/4 stana kao maloletna još prilikom otkupa stana. Sad kupujem stan sa suprugom. Da li imam pravo na povrat pdv s obzirom da sam vlasnik postala kao maloletna i to 1/4 stana koji ne koristim?

  • Draga Svetlana,
   Ukoliko ste nasledili nekretninu pre 1. jula 2016. godine, moguće je da biste ostvarili pravo na povrat PDV-a. Potrebno je da se konsultujete sa svojim advokatom.

 • Da li stan mora biti kupljen od investitora da bi dobili povrat pdva?
  Hvala unapred

  • Neophodno je da stan bude kupljen direktno od investitora ukoliko očekujete povrat PDV-a. U svakom drugom slučaju je to pravo već iskorišćeno ili je propalo prilikom prve kupovine te nekretnine.

 • Poštovani da li imam pravo na povracaj PDV-a , ukoliko sam stan uplatila kesom na ruke, a u Ugovoru je naznaceno da sam obaveze izmirila u potpunosti?

  Hvaala, Marija

 • Postovani, kupujem prvu nekretninu od investitora i ja ispunjavam uslove za refundaciju pdv, investitori su dve firme, da li je to problem i na koji nacin ce mi izdati potvrdu da je stan isplacen u celosti kako bi smo ostvarili pravo refundacije?

  • Draga Tamara,
   Bitno je da dobijete račun od njih, jer njega prilažete kao dokaz za refundaciju PDV-a. Najbolje je sa njima da se konsultuje na koji način izdaju račune svojim kupcima. Takođe, važno je da u Kupoprodajnom ugovoru stoji da ste izmirili svoju obavezu u celosti prema investituru tj. investitorima.

 • Postovani
  interesuje je me da li je Poreska uprava u obavezi da dokumenta koja izdaju drugi drzavni organi (izvodi, uverenja) pribavi sama u skladu sa clanom 9. Zakona o opstem upravnom postupku (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2016)?

  • Dragi Aleksandre,
   to zavisi od same Poreske uprave, tj. od grada u kome se ista nalazi. Najbolje bi bilo da proverite kod njih. Neke Poreske uprave poštuju Zakon, jedino što je potrebno malo duže čekati dok se svi dokumenti ne pribave.

 • Postovani, da li pravo na povrat pdv imamo ako kupimo kucu od prvog vlasnika ? Tj.kucu koju je covek za sebe gradio i uredno izmirio sve poreze ? Nama bi naravno to bila prva nekretnina na nasem imenu. Hvala, srdacan pozdrav

  • Draga Dragana,
   Nažalost, nemate pravo na povrat PDV-a prilikom kupovine te kuće jer je osoba koja ju je gradila, gradila za lične potrebe, on nije investitor već fizičko lice.

 • da li imam pravo na povrat pdv-a isunjavam sve zakonom propisane uslove ,ali imam dug po pio poljoprivrednika?
  hvala

 • Poštovani,
  Ako investitor nije firma, već fizičko lice i nije u sistemu pdv-a da li imamo pravo na povrat pdv-a?

 • Postovani,
  Pod tackom 8. Overena izjava kupca stana da kupuje prvi stan.
  Gde se moze/mora overiti ova izjava?

 • Poštovani,
  posedujem stan u vlasništvu od 2000.te godine (u kome ne stanujem) tako da nemam pravo na povrat pdv. Ako bi novi stan od investitora formalno pravno kupila moja majka kojoj bi to bio prvi stan i nakon isplate ostvarila povrat pdv-a za 40m2, da li postoje pravna ograničenja ili vremenska zabrana da taj stan nakon kupovine prenese na mene? Da li se u tom slučaju plaća porez na poklon?

  • Poštovani Josipe,

   Ne postoji vremensko ograničenje za prepis nekretnine. Pošto je u pitanju Vaša majka, ni Vi, a ni ona ne morate da plaćate porez na prenos apsolutnih prava. Potrebno je jedino da dostavite neophodnu dokumentaciju u Poresku upravu kako bi se izdalo rešenje o oslobađanju od poreza.

 • Postovani,
  interesuje me u kom obliku se isplacuje povracaj pdv-a za prvu nekretninu(novogradnja)? Da li fizicki dobijam novac ili sam samo oslobodjena placanja poreza kroz godine?ispunjavam uslov jer sam vlasnik prve nekretnine kupljene direktno od investitora….
  Hvala.

 • Poštovani,

  U fazi smo kupovine porodičnog stana u izgradnji i zanima nas da li smo morali biti prijavljeni na istoj adresi pre kupovine stana kako bi sva tri člana ostvarila pravo na povrat poreza? Ukoliko nismo, na koji način možemo izvršiti povrat PDV-a? Uz pomoć neke izjave?

 • postovani,
  Imam lokal 20 kv na svoje ime od 2003 god. Da li imam pravo na povracaj pdv ako kupim stan na moje ime?
  Na sajtu poreske uprave stoji da nemaju pravo na pdv lica samo ako imaju stan svoje ime ili stambenu jedinicu sa jednom ili vise soba.
  Unapred zahvalna Jasmina.

 • Postovanje,intresuje me supruga i ja kupujemo prvi stan,ali je stan 63 kvadrata,da li imamo povracaj pdv na 55kv,a ostalo nemamo,ili nemamo pravo na povracaj pdv uopste.hvala unapred na odgovoru

 • Da li dokumenta koja se dostavljaju mogu da budu starija od 6 meseci? Unapred hvala.

  • Poštovanje,
   na sajtu poreske uprave nije eksplicitno naznačeno da li dokument ne sme biti stariji od 6 meseci. Ali pozivajući se na Zakon o matičnim knjigama član 82 paragraf 2 kaže: Izvodi iz matičnih knjiga nemaju ograničeni rok važenja, a za upotrebu izdatog izvoda iz matične knjige koji ne sadrži poslednje podatke upisane u matičnu knjigu odgovorno je lice koje ga stavi u pravni saobraćaj.

 • Поштовани,
  поднео сам захтев за рефундацију ПДВ-а, међутим појављује ми се код Пореске управе да сам власник неког пољопривредног земљишта, за које никада нисам ни чуо ни видео. Прошле године ми је тражено да платим накнаду за одводњавање, а не и порез, што ја нисам озбиљно схватио, мислећи да је нека превара.
  Интересује ме да ли имам право на поврат ПДВ-а за први купљен стан, ако се утврди да ја заиста поседујем то пољопривредно земљиште?
  С поштовањем.

 • Postovani,

  Imam pravo za refundaciju PDV-a, stan kupujemo jedan deo za kes a drugi na kredit. Kreditni bi dizala supruga,a ona nema pravo na povracaj pdv-a. Sta se desava u ovom slucaju?

 • Postovani, podnela sam zahtev za refundiranje pdv-a za kupovinu prvog stana. U zabludinsam da li sam unela pogresan iznos za refundiranje, pritom inspektorka nije nista komentarisala, a sve je pregledala pre podnosenja.
  Ako je stan kupljen za 4.4 mil dinara, osnovica je 4miliona, pdv oko 400.000. To je sve na racunu.
  Da li ja refundiran tih 400.000 ili 440.000 na ceo iznos

 • Postovani,
  imam kucu od 33 m2. u vlasnistvu od 2001. god. Da li imam prava na oslobadjanje
  od poreza prilikom kupovine prvog stana?
  Unapred hvala.
  Lep pozdrav!

 • Postovani, da li moze neko drugi da umesto mene preda dokumentaciju za povracaj PDV-a, posto sam u drugom stanju i imam mucnine a morala bih da putujem 3h sto bi mi bilo naporno?

 • Postovani,zanima me koliki je PDV za stan 10 ili 20%. Hvala.

 • Postovani, kupila bih prvi put stan na kredit sa 20 ucesca u starijoj zgradi,od nekoga ko je vlasnik stana duzi niz godina, imam li pravo na povracaj pdv,inace zivim u iznajmljenom stanu 10 god sa dvoje dece.

 • Postovani, kupila bih prvi put stan na kredit sa 20 % ucesca u starijoj zgradi,od nekoga ko je vlasnik stana duzi niz godina, imam li pravo na povracaj pdv,inace zivim u iznajmljenom stanu 10 god sa dvoje dece. Unapred hvala.

 • Da li je neophodan izvod i državljanstvo koje nije starije od 6 meseci?

  • Poštovanje Ivana,
   na sajtu poreske uprave nije eksplicitno naznačeno da li dokument ne sme biti stariji od 6 meseci. Ali pozivajući se na Zakon o matičnim knjigama član 82 paragraf 2 kaže: Izvodi iz matičnih knjiga nemaju ograničeni rok važenja, a za upotrebu izdatog izvoda iz matične knjige koji ne sadrži poslednje podatke upisane u matičnu knjigu odgovorno je lice koje ga stavi u pravni saobraćaj.

 • Da li postoji mogucnost povrata pdv-a za clana porodice ukoliko se radi o vanbracnoj zajednici?

  • Iako sam Zakon o PDV pominje samo supružnike, bračna i vanbračna zajednica su pred zakonom izjednačen, pa bi morala da ih prizna i poreska uprava. Ostaje pitanje prakse, kakve će poreska uprava tražiti dokaze radi utvrđivanja postojanja vanbračne zajednice.

 • Nezivim u Srbiji i nepoznajem dovoljno prava i zakon. Da li je u cenu koja stoji na internetu uracunat PDV ili se na to dodaje PDV pri kupovini? I ako se dodaje,kako to onda ide? Cena apartmana je 58.000€

 • Cuo sam da se od Nove godine vise nece vracati pdv.. Da li znate nesto o tome ?

 • Postovanje

  Suprug I ja kupujemo stan od investitora, deo iz kesa deo kredit, bicemo uknjizeni kao vlasnici idealnih polovina.
  Stan ima 72kvm, e sad nijedno od nas dvoje nije imalo nista u vlasnistvu. Tako da mojom logikom imamo 40 + 15 + 15 ( na dete). Moje pitanje je da li to sto smo vlasnici po pola pravi nekakav problem kod obracuna za povracaj PDV-a?

  Hvala
  pozdrav
  Dragica

 • Postovanje,kupio sam stan od 35 kvadrata.Od investitora prvi sam vlasnik,ne posedujem nikakve druge nepokretnosti ali su mi naknadno rekli da stan ne podleze povratku pdv da li je to moguce?

  • Morali bismo imati detaljnije obrazloženje, postoje situacije prema propisima i praksi kada se pravo na povrat PDV ne ostvaruje. Recimo Zakon o PDV to reguliše u čl. 56a, stav 7 koji kaže da „Pravo na refundaciju PDV nema: 1) kupac stana koji je ostvario refundaciju PDV po osnovu kupovine prvog stana; 2) član porodičnog domaćinstva kupca prvog stana za kojeg je kupac prvog stana ostvario refundaciju PDV, u slučaju kada taj član porodičnog domaćinstva kupuje stan; 3) kupac stana koji je stekao prvi stan bez obaveze prodavca da za promet tog stana plati porez na prenos apsolutnih prava po osnovu kupovine prvog stana u skladu sa zakonom kojim se uređuju porezi na imovinu; 4) član porodičnog domaćinstva kupca stana koji je stekao prvi stan bez obaveze prodavca da za promet tog stana plati porez na prenos apsolutnih prava po osnovu kupovine prvog stana u skladu sa zakonom kojim se uređuju porezi na imovinu, a za koga je ostvareno to poresko oslobođenje.

 • U poreskoj su mi rekli da po sluzbenoj duznosti pribavljaju izvod iz maticne knjige rodjenih,drzavljanstvo i dokaz o prebivalistu…

 • Poštovani, stan je kupljen na moje ime, novac je dat na ruke, ugovor je overen kod notara, u ugovoru pise da sam stan isplatila u celosti i da imam prava na povracaj pdv-a od 10%. Otac mi je preminuo, ostala sam sama da se borim sa investitorom koji stan nadam se zavšava do kraja oktobra 2017 najdalje. Investitor meni nije dao nikakav račun ali kod notara se nije bunio i složio se sa tim da treba da dobijem povraćaj PDV-a jer mi je prva nekretnina. Mene zanima da li on sada može da mi pravi problem za taj račun i na koji način taj račun mogu dobiti od njega jer bi mi taj novac značio da opremim stan. Hvala veliko unapred! Srdačan pozdrav

  • Član 56a, stav 2, tačka 2 Zakona o PDV, predviđeno je da kupac prvog stana može da ostvari refundaciju PDV pod uslovom da je ugovorena cena stana sa PDV u potpunosti isplaćena prodavcu uplatom na tekući račun prodavca.

 • Da li osobe koje traze povracaj pdv-a mogu posle da traze ponovo povracaj u slucaju da oni hoce da kupe nekretninu. Npr. moj brat koji nema na svom imenu nekretninu i zivece u mom stanu ali “sutra” kada on bude hteo da kupi sebi stan, da li ce moci da povrati pdv posto ce biti vlasnik a ja takodje posto bih boravio u njegovom stanu mogu ponovo da povratim 15m2?

  Hvala

  • Prema članu 56a, stav 4 Zakona o PDV: “Pravo na refundaciju PDV iz stava 1. ovog člana može se ostvariti za stan čija površina za kupca prvog stana iznosi do 40 m2, a za članove njegovog porodičnog domaćinstva do 15 m2 po svakom članu koji nije imao u svojini, odnosno susvojini stan na teritoriji Republike u periodu iz stava 2. tačka 1) ovog člana, a za vlasnički udeo na stanu do površine srazmerne vlasničkom udelu u odnosu na površinu do 40 m2, odnosno do 15 m2.“ Stav istog člana definiše porodično domaćinstvo i njegove članove: „Porodičnim domaćinstvom kupca prvog stana, u smislu stava 4. ovog člana, smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja prihoda kupca prvog stana, njegovog supružnika, kupčeve dece, kupčevih usvojenika, dece njegovog supružnika, usvojenika njegovog supružnika, kupčevih roditelja, njegovih usvojitelja, roditelja njegovog supružnika, usvojitelja kupčevog supružnika, sa istim prebivalištem kao kupac prvog stana.“ Dakle, brat ne spada u članove domaćinstva, a oni koji spadaju ne smeju imati u svojini ili susvojini stan u RS. Vaš brat, budući da na osnovu njega vama ne može doći do povrata PDV, sam svakako može ostvariti pravo na povrat PDV u skladu sa ovim zakonom.

 • Postovani,
  suprug i ja smo podstanari i zeleli bismo da kupimo stan. U sopstvenom vlasnistvu ni on ni ja ne posedujemo nekretninu, dakle bio bi nam prvi stan. Dete i ja smo prijavljeni na adresi mojih roditelja a suprug na adresi svojih. Zanim me da li je za povracaj pdv-a potrebno da svi budemo prijavljeni na jednoj adresi minimum 6 meseci.
  Hvala unapred na odgovoru!
  Radmila

 • Postovani,
  Da li povraćaju PDV-a podlaže i kupovina montažne kuće od investotora?
  Da li je problem ako je kuća u procesu legalizacije, tj. izgrađena bez građ. dozvole, ali u celosti isplaćena građ. firmi?
  Unapred zahvalna,
  Ivana

 • Postovani,
  da li imate informaciju koji je vremenski rok po iskustvu drugih ljudi za povracaj PDV za kupovinu prvog stana?
  Da li se ceka duze od mesec dana ili isplate i ranije? Unapred hvala.
  Pozdrav!

 • Poštovani,
  Ako investitor nije firma, već fizičko lice, da li imamo pravo na povracaj pdv-a?

 • Postovani imam 74 godine zivota penzionerka , kuplia bi stan od investitora koji je u sistemu PDV-a nisam imala do sada nikakvu nekretninu na svoje ime niti sam bila poreski obveznik. Da li imam pravo na povracaj PDV-a ozirom na moje godine (zakon nije dao starosno ogranicenje).
  Jos me zanima posle koliko vremena bi mogla taj isti stan kao poklon ili sta je najpovoljnije po mene i sina (predlozite) prevedem na sinovo ime , kako posle moje smrti nebi bio predmet ostavihske rasprave.

  hvala,

 • Postovani,

  Ja i supruga smo u braku vec 13 godine ali nikada nismo bili prijavljeni na istim adresama(supruga je prijavljena na adresu svojih roditelja). Da li u tom slucaju moja supruga potpada pod clana domacinstva ?

 • Имам ли право на повраћај ПДВ којег сам платио приликом овере и солеминизације уговора код јавног бележника.

 • Postovani,
  Vanbracni supružnik i ja planiramo da kupimo stan. Ni jedno od nas nema nekretninu u svom vlasnistvu. Ja bih bila nosilac od 40m2, a suprug tih jos dodatnih 15m2, kako bi nam se vratio PDV. Zanima me da li suprug ostvaruje pravo na vracanje PDV-a kada bi uzeo drugu nekretninu od 25m2, pa da je ti u zbiru 40m2? Ili kako ide kada bi uzimao drugu nekretninu, a iskoristio je samo 15m2 kod mog stana?

 • Postovani
  Kupili smo prvi stan i cekamo da nam investitor izda racun i ostale papire pa povracaj pdva jer su u blokadi pa jos ne mozemo povratiti pdv….da li postoji neki vremenski rok u kom moramo predati papire za povracaj pdv-a? Kao sto je recimo za deciji dodatak moraju papiri da se predaju do 6 meseci posle porodjaja…
  Hvala puno

 • Postovani,
  Suprug i ja smo kupili stan od 49m2. Zanima me da li imamo pravo na povracaj PDV-a obzirom da sam ja nasledila plac kategorisan kao pasnjak od svoga oca, a suprug pre godinu dana prodao plac koji je imao u vlasnistvu ( u pitanju su placevi bez objekata).
  Pozdrav!

 • Poštovani,

  Zamolio bih Vas za informaciju da li postoji neki određeni datum/dan do kojeg članovi domaćinstva za koje bi tražili refundaciju PDV-a moraju biti prijavljeni na istoj adresi (npr. do dana overe kupoprodajnog ugovora, dan plasiranja kredita, dan primopredaje stana…)?

  Naime, kao budući vlasnik imam pravo na povraćaj PDV-a na 40 kvadrata, a majka koja će živeti sa mnom nema nekretninu na svom imenu. Međutim, pre par dana sam overio kupoprodajni ugovor, a njenu adresu prebivališta sam prebacio na istu adresu tek prvi radni dan nakon toga.
  Da li to može da predstavlja problem ili je i to prihvatljivo?

  Hvala unapred na odgovoru!

 • Postovani, interesuje me da li je moguc povracaj PDV-a ako je investitor fizicko lice koje je u sistemu PDV-a?

 • Poštovani, imam nekretninu na svom imenu. Putem stambenog kredita koji bih ja podgila želim ćerki da kupim stan na njeno ime. Ćerki bi to bila prva nekretnina. Da li možemo da ostvarimo pravo na povraćaj PDV-a?

 • Poštovani,
  Da li je moguće dobiti povrat PDV za kupovinu garaže?

 • Postovani,
  Da li znate gde se predaje dokumentacija za povracaj PDVa pri kupovini prvog stana, ako se stan nalazi u Opstini Zvezdara?
  Hvala!

 • Postovani
  Porodicnu kucu smo dali u zamenu za stan u novogradnji na istom placu znaci po ugovoru o zameni sam dobila stan ali prilikom useljavanja uz aneks ugovora o zameni dobila sam i zvanican fiskalni racun kao da sam i kupila stan…dali imam pravo na povrat pdv-a

 • Postovani,

  Zanima me da li imam pravo na povracaj pdva ukoliko bih poklonila deo svoje imovine i prenela na majku. Sa ostavinske rasprave je jedan deo upisan na mene (2010) god.

  Hvala.

 • Postovani, ukoliko sam imao naslednjen stan i sad kupujem stan na svoje ime da li ostali clanovi porodice imaju pravo na povracaj pdv-a od 15 kvadrata po clanu, ako nisu imali nekretninu na svoje ima. ili ako kupac nema pravo nemaju ni ostali clanovi?

 • Postovanje.Kupac sam prvog stana,ja se vodim na staroj adresi gde sam rodjena,a muz i deca gde zivimo,Da li postoji bilo kakva mogucnost da se dokaze.npr.izjave clanova porodice da smo svi na istoj adresi da bi povratila pdv na ostatak 9kvm.Hvala unapred

 • Poštovani, potrebna mi je jedna informacija. Pri kupovini prve nekretnine da pored mene mogu da dobijem povrat PDV-a i na moju majku koja se vodi na istu kuću kao i ja ali je njoj u ličnoj karti upisan stari broj kuće 42 a meni nov broj 96? Hvala na odgovoru

 • dragii
  Poštovani, posedujem vikendicu na planini, udaljena stotinak kilometara od mesta prebivališta, U vikendici nema struje (nema uslova za uvođenje), nema asfaltnog puta, Nema vode, nema ni signala za mobilnu mrežu, Porez uredno plaćam, Pitanje je: Kupio sam prvi stan, drugu nekretninu nemam i molim da mi pojasnite da li IMAM PRAVO NA POVRAĆAJ PDV i dali će biti smetnja vikendica koju posedujem na svoje ime, Hvala na odgovoru.

 • Postovani, kupio sam stan od investitora. Naime on me je kreditirao nekoliko godina. u medjuvremenu investitorov racun je blokiran. Imam li pravo na povracaj PDV ili moram cekati da firma izadje iz blokade kako mi tvrdi investitor?

 • Postovani,
  kako i gde mogu da proverim da li ostvarujem pravo na povrat pdv?
  Naime, otac je kupio stan na kredit gde smo majka i ja zajedno sa njim ostvarili pravo na povrat ali ne i mladji brat. Sad sam u prilici da za sebe kupim stan jer sam se u medjuvremenu ozenio i dobio dete pa me zanima da li ja tj supruga i dete imaju pravo na povrat pdv jer bi ovo bio prvi stan u vlasnistvu njih dvoje (dete i ja se vodimo na adresi stana od mog oca a supruga je jos uvek na adresi svojih roditelja). Da li prilikom kupovine svog stana mogu da ukljucim brata za ostvarivanje prava na povrat pdv/a?
  Hvala unapred

 • Molila bih za odgovor. Živim u Bosni i imam državljanstvo Srbije ali ne prebivalište. Hoću da se preslim u Srbiju i kupim stan. Znači moram se prijaviti na neku adresu da bih dobila ličnu kartu. Za koji vremenski period, od sticanja lične karte, mogu kupiti stan i ostvariti povrat PDV-a
  Molim Vas za odgovor jer mi je hitno!

  Poštovanje.

 • Poštovani,
  dostavio sam kompletnu dokzmentaciju koja se traži za povrat PDV-a. Naknadno mi traže fiskalni račun ( iako sam dostavio uredan račun sa iskazanim PDV-om). Šta mi je činiti ako nemam isti?

  Unapred hvala

 • Postovani,
  Kupoila sam stan velicine 51,5m2, interesuje me da li imam pravo povrata pdv-a. Moj sin I ja smo jednin koji ce ziveti u stanu. Pre cetiri godne moj sin je ugovorom o poklonu dobio od prababe plac na Kosmaju bez nekretnine. Tom prilikom sam ja bila njegov zastupnikz zbog potpisivanja potrebne dokumentacije, plac se vodi na sina. Da li imamo pravo na povrat pdv-a za nas prvi stan?
  Hvala Vam veliko unapred.

 • Postovani,
  Kupujem stan u izgradnji cerki koja ispunjava pravo na povrat pdv-a. Nacin kupovine je stambeni kredit na moje ime, pa me interesuje da li je moguce povratiti pdv, posto stan ne placa ona, vec ja.
  Hvala i pozdrav!

 • Poštovani
  kome se obratiti , jer nakon 7 meseci , od predaje dokumenata za povraćaj pdv-a, jos nema povraćaja

 • Postovani,

  Prilikom kupovine stana, napravljen je ugovor gde se ja vodim kao kupac, ali je supruga podigla kredit i isplatila stan. Poreska nam trazi da napravimo ugovor o preuzimanju duga. Da li supruga preuzima moj dug i da li tako treba praviti ugovor ili je potrebna neka drugacija forma?

  Pozdrav,
  Vladimir

  • Pozdrav Vladimire. Hteo sam da Vas kontaktiram u vezi vašeg pitanja, pošto imamo isti problem, pa me zanima kako ste to rešili. Molim Vas ako vam nije problem da stupimo u kontakt što pre, puno bi mi značilo, jer nam je Poreska uprava u NS, dala 8 dana rok da dostavimo taj dokument. Email adresa je: bojkem91@gmail.com

 • Postovani,
  Imam trenutno garsonjeru od 32m2 za koju sam napravio kupoprodajni ugovor 2004 godine, zgrada je tek useljiva 2008 godine. U medjuvremenu sam se ozenio imam jedno dete gde planiram da kupim veci stan u novogradnji.

  Interesuje me dali mogu dobijem povracaj pdv-a sada posto tada nisam refundirao pdv jer zakon 2004 nije vazio?

 • Postovana,majka je kupila stan od 65 m2 u novo gradnji ona nema nekretninu na sebi sto znaci da ima pravo na povracaj od 40 m2
  ima unuku koja je maloletna i nema nekretninu na sebi,dali na nju moze da dobije povrat na 15 m2 Hvala unapred

 • Postovani,da li se misli i na zemljiste,tj njivu koja sam nasledio od oca,a delis se na 2 dela?Da li i u tom slucaju moze se ostvariti pravo na povracaj PDV ili se misli samo na Kucu,Stan,stambeno pitanje?
  Hvala Vam na odgovoru.

 • Postovani kupio sam stan u Bg a mesto stanovanja mi je u Sapcu interesuje me kojoj poreskoj upravi dostavljam dokumentaciju za povracaj pdv-a dal u Bg na kojoj je opstiti stan ili u Sapcu gde trenutno zivim.

 • Postovani,

  U kom vremenskom periodu je potrebno pripremiti dokumentaciju za povracaja PDV od trenutka sklapanja ugovora? Cuo sam da je mesec dana rok za podnosenje zahteva pa bih Vas molio da mi date tacne infromacije.
  Unapred hvala!

 • molim vas da mi odgovorie dali ja kao clan porodice punoletan sin dali imam pravo na poracaj pdv za kupovinu stana koji je kupijo moj otac a koji je pre 2006 bio suvlasnik kuce od 30m2 a koju je sudskom presudom 2008 godine izgubio na sudu i zahtevom za refundaciju pdv odbijen pa me zanima dali ja ili moja sestra koja je takodje punoletna dali imamo pravo da dobijemo povracaj pdv i ako se stan vodi na ocu. hvala

 • molim da mi odgovorite dali ja i sestra kao punoletni clanovi domacinstva imamo pravo na povracaj pdv za kupovinu prvog stana ako je otac kupac stana do 30m2 kome nije odobren povracaj pdv sa obrazlenjem da nema pravo jer je bio suvlasnik nekretnine uz iznosi od 30m2 a koju je izgubio sudskom presudom 2008 godine hvala

 • Da li ima smisla ovde postavljati pitanja?da li neko odgovara ovde ili se mi zamajavamo?Mene zanima koliko vremena je potrebno dok ne saznam da li mi je odobren povracaj PDV?i da li zaista bude ralizovan u roku od 45 dana?

 • DA LI IMAM PRAVA NA POVRATAK PDV-a NA PRVU KUPOVINU STANA OD 37 KVADRATA .SAMOHRANI SAM RODITELJ OTAC SA MALOLETNIM DETETOM

 • Postovani, interesuje me da li imam pravo na povrat PDV-a iako imam u vlasnistvu poslovni apartman od 17 kvadrata
  Hvala

 • Šta se smatra stanom?
  Šta se smatra rešenim stanom?
  Nasledila sam od dede 54 kvadrata a delimo ja mama i sestra. Kako možemo nas 3 da ulazimo na jedan ulaz ako ne govorimo. I neće da mi povrate PDV

 • Postovani ! Ja posedujem stan kupljen 1984 god. u kome i danas stanujem sa suprugom a sada nameravamo da kupimo stan na ime supruge .Naime ona je nasledila 1/2 stana od pokojne majke koji je prodat 2019g.i pitamo da li ima pravo na povracaj PDV ?

 • Postovani, da li se povracaj PDV odnosi iskljucivo na stanove u novogradnji? Srdacan pozdrav.

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top