Pripremite cveće za hladnije dane

Ukoliko ste ljubitelj cveća i imate isto, treba da ga pripremite za hladnije dane koji su pred nama. Muškatle gotovo svaki ljubitelj cveća ima u svom stanu. One cvetaju svake godine ponovo, ali ukoliko se unesu u zatvoren prostor pre prvih mrazeva. Pripremljene za zimu, one mogu da sačekaju naredno proleće u svetlim podrumima.

Za muškatle je optimalno svetlo stanište sa temperaturom od 5 do 12 °C. Pošto nemaju visoke zahteve za svetlošću, dovoljno im je mesto u blizini prozora. Dolazi u obzir hodnik, zastakljena terasa.

Image description
Image description
Image description

Tokom hladnih dana treba samo povremeno zalivati muškatle, jer one skladište vodu u debelim stabljikama. Zemlja treba da je malo vlažna. Ne treba im dodavati prihranu sve do marta. Krajem septembra tebalo bi ukloniti sve cvetove, i sveže i uvele, kako bi biljka štedela energiju. Uklonite uvele listove i to najbolje rukom. Kako bi muškatle tokom godine bile guste i obilno cvetale, u oktobru ili u martu bi trebalo orezati biljku. Ovo važi za većinu višegodišnjih biljaka. Ako ste gajili biljke poput mladog luka, mente, peršuna, majčine dušice, origana, aloe vere, hibiskusa, ruzmarina u saksijama možete ih samo uneti u kuću. Unesite ih sedam dana pre nego počnete sa grejanjem ili ih prvo unesete u neku hladniju prostoriju i postepeno prenosite u toplije, jer im nagle promene temperature neće prijati.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top