Pripremite cveće za hladnije dane

Ukoliko ste ljubitelj cveća i imate isto, treba da ga pripremite za hladnije dane koji su pred nama. Muškatle gotovo svaki ljubitelj cveća ima u svom stanu. One cvetaju svake godine ponovo, ali ukoliko se unesu u zatvoren prostor pre prvih mrazeva. Pripremljene za zimu, one mogu da sačekaju naredno proleće u svetlim podrumima.

Za muškatle je optimalno svetlo stanište sa temperaturom od 5 do 12 °C. Pošto nemaju visoke zahteve za svetlošću, dovoljno im je mesto u blizini prozora. Dolazi u obzir hodnik, zastakljena terasa.

Image description
Image description
Image description

Tokom hladnih dana treba samo povremeno zalivati muškatle, jer one skladište vodu u debelim stabljikama. Zemlja treba da je malo vlažna. Ne treba im dodavati prihranu sve do marta. Krajem septembra tebalo bi ukloniti sve cvetove, i sveže i uvele, kako bi biljka štedela energiju. Uklonite uvele listove i to najbolje rukom. Kako bi muškatle tokom godine bile guste i obilno cvetale, u oktobru ili u martu bi trebalo orezati biljku. Ovo važi za većinu višegodišnjih biljaka. Ako ste gajili biljke poput mladog luka, mente, peršuna, majčine dušice, origana, aloe vere, hibiskusa, ruzmarina u saksijama možete ih samo uneti u kuću. Unesite ih sedam dana pre nego počnete sa grejanjem ili ih prvo unesete u neku hladniju prostoriju i postepeno prenosite u toplije, jer im nagle promene temperature neće prijati.

Tags

Оставите одговор

Vaša email adresa neće biti objavljena.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top