Ovo je najpoznatija kuća u Holivudu

Ako ste stariji od 30 godina, znate po čemu je ovo zdanje najviše poznato. Ovo je čuvena kuća iz špice za seriju ’’Dinastija’’, u kojoj je živela porodica Karington.

Ovo zdanje se zove Filoli i ima jako zanimljivu istoriju.

Kuća koja se nalazi na placu od 6,5 hektara, ne nalazi se u Denveru, u Koloradu, već 40 km od San Franciska, u Kaliforniji. Decenijama je već u posedu države, otvorena za javnost. Jedna je od znamenitosti Kalifornije.

Sagrađena je između 1915. i 1917. godine po želji Vilijama Bauersa Burna III, vlasnika rudnika zlata. Urađena je u slobodnom džordžijanskom stilu, pa nacrtima arhitekte Vilisa Polka. Za hortikulturu je bila zadužena Izabela Vorn koja je i nadgledala održavanje bašte narednih 35 godina.

Image description
Image description
Image description

Posle smrti Vilijama i Agnes Burn 1936, kuća i imanje dolaze u posed porodice Rot. 1975. gospođa Rot je poklonila kuću i imanje državi.

U ovom zdanju su snimani mnogi holivudski filmovi i serije, ali je nekako ostala zapamćena kao kuća Karingtonovih. Zanimljivo je da je samo prva epizoda serije ’’Dinastija’’ snimana u Filoliju. Posle toga su urađane replike u Fox studiju i apsolutno sve scene su snimane van ovog zdanja. Tek 2006. godine kada se snimao specijal Dinastije, snimano je opet ovde. Mnogi glumci su tek tada prvi put kročili na imanje koje im je godinama bilo ’’televizijska kuća’’.

Ovo zdanje se pojavljuje i u filmovima ’’Džordž iz džungle ’’ i ’’Igra’’.

Na linkovima ovde i ovde, pogledajte kratke video snimke, kako zaista izgleda najpopularnija kuća ’80ih.

Image description
Image description
Image description

Image description

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top