Kako da svoj stan ili kuću okrečite kao profesionalac

Odlučili ste da sami okrečite stan ili kuću, a ne znate kako. Krečenje je jednostavno, samo ispratite nekoliko osnovnih koraka i vaši zidovi će biti okrečeni kao da je profesionalac radio na njima.

Sačekajte suvo vreme

Ukoliko planirate krečenje, najpre pogledajte vremensku prognozu. Kiša nije prijatelj krečenja jer će vlaga znatno usporiti sušenje farbe na zidovima. Ipak, ukoliko nekim slučajem morate da krečite po kišnom danu, iskoristite priliku da farbu koja se sporo suši popravite tamo gde ste možda napravili grešku. Ipak, ne preterujte u tome. Šareni zidovi vam se sigurno neće dopasti.

Detaljno pregledajte zidove

Kada ste po vremenskoj prognozi odabrali dan koji vam najviše odgovara za predstojeće radove, uradite detaljnu inspekciju i pripremu zidova. Svaku pukotinu ili delove koji se ljušte najpre morate da sanirate, pre nego što počnete da krečite. U suprotnom, ukoliko novu farbu samo nanesete preko starih nesavršenosti, vremenom će one izaći na površinu.

Zato gipsom popunite sve pukotine, a svaku neravninu ošmirglajte. Ukoliko primetite masne fleke, pomešajte čistu vodu i lagani sapun i čistim sunđerom uklonite sve nečistioće. Nakon rastvora sapuna, površinu još jednom pređite samo vodom kako biste isprali sve ostatke deterdženta. Suvom krpom uklonite ostatke vode, i pre obavezno sačekajte da se cela površina osuši pre nego što nanesete farbu na nju.

Uložite u kvalitetan pribor

U krečenju važi jedno pravilo – što kvalitetniji valjak i četku kupite, to će slojevi nanete farbe biti bolji. Ne štedite na novcu kada kupujete pribor kojim ćete krečiti. Svako od nas će po pravilu izabrati što kvalitetniju boju za krečenje, ali možda malo uštedeti na priboru. To je jedna od najvećih grešaka. Koliko je važno šta nanosite na svoje zidove, isto toliko važno je i čime to radite. Dobre četke i valjak ujednačeno će pokriti površinu, bez ostavljanja tragova i neravnina. Pogodnost kvalitetne kupovine ogleda se i u tome što ćete dobar pribor moći da koristite više puta, pa će vam se neki dinar više koji ste u njega uložili i te kako isplatiti.

Zaštitite sve što ne želite da obojite

Boja za krečenje dobra je samo na zidovima. Vaši podovi, nameštaj i mačka je ne žele. Pre nego što počnete da krečite obavezno zaštitite svaku površinu koju ne želite da vidite obojenu, i nećete zažaliti. Kupite kvalitetnu traku i najlon, odvojite vreme u tu svrhu i obložite sve površine. Skidanje trake i najlona sa namštaja može biti zanimljivo a, ukoliko imate decu, nakon krečenja im možete prirediti pravu malu zabavu skidanja najlona sa nameštaja.

Prekidače za svetlo ili utičnice možete zaštititi trakom, ali lakše će vam biti da ih jednostavno skinete. Tako ćete olakšati i posao farbanja oko sitnih uglova.

Obavezno koristite prajmer

Prajmer je čisto zlato za slučajeve kada imate problematične zidove ili površine koje već dugo nisu krečene. Ukoliko je prošlo već 8 godina kada ste poslednji put zasukali rukave i uzeli farbu u ruke, prajmer je vaš najbolji prijatelj. Najbolje savete o tome koji prajmer, kao i tome koju boju da uzmete, možete dobiti tamo gde ćete materijal i kupiti. Ne ustručavajte se već svoj prodavcu do detalja objsnite kakvi su vaši zidovi, kakva je njihova struktura i slobodno mu priznajte kada ste se poslednji put videli sa njim.

Prodavac u farbari tačno će odrediti koliko farbe treba da kupite.

Valjak kreči, vi mu samo asistirate

Sada, kada ste nabavili farbu i neophodan alat, zaštitili nameštaj, izbacili mačku napolje i uradili sve pripreme na zidovima, vreme je za ono najzanimljivije – krečenje. Prema gore navedenim uputstvima već ste uložili u kvalitetan valjak (je l’ tako da jeste?), umočili ste ga u boju i krenuli ka zidu. I šta sad? Kako se boja zapravo nanosi?

OK, hajde da se vratimo nekoliko koraka unazad i da najpre isprobamo kako valjak radi. Suvim valjkom pređite po zidu. Primetićete da se on, ukoliko ga snažno pritisnete uz zid, ne okreće kako bi trebalo, i da, ukoliko ovlaš pređete njime preko zida, ne prijanja dobro. Neka vaši potezi budu na zlatnoj sredini. Ne pritiskajte mnogo jako kako bi valjak mogao da se okreće i sam odradi svoj posao, ali ni slabo kako biste boju i naneli na zid.

Pravilo “od vrha ka dnu”

Nakon što ste uglove popunili četkom i farbom, valjkom boju obavezno nanosite od vrha ka dnu, dakle od plafona ka podu. Drugi sloj boje nanesite tek kada se prvi osuši. Tako ćete izbeći vidljive tragove krečenja.

I eto, nakon što se zidovi osuše, moći ćete da uživate u plodu svog rada. Dodatno uživanje imaćete svaki put kada se pohvalite da ste baš vi, sa svojih 10 prstiju na rukama, okrečili stan.

Za slučaj da nije sve pošlo kako treba ne brinite, bar da okrečite ponovo uvek možete. Ili, još bolje, ukoliko krečite prvi put, zvek u džepu držite broj svog majstora. Zlu ne trebalo, neka se nađe.

Ključne reči

Jedan komentar

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top