Da li se vratila vera u agencije?

Situacija na tržištu nekretnina je poslednjih godinu dana nepromenjena. Cene nit idu gore nit idu dole. U nekom trenutku moraće da idu na gore.

Sa druge strane, sada je uređenije tržište nekretnina, mnogo više nego što je bilo ranije.

U praksi se pokazalo da još neke stvari u Zakonu treba da se promene.

Zašto prodati/kupiti nekretninu preko agencije

Mnogi su hteli da uštede, pa su se prešli, pa imamo onih 1000 prevarenih. Svaki agent zaradi svoju proviziju, to je sigurno, međutim on sigurno može da doprinese tome da se posao uspešno realizuje jer je on koordinator između prodavca i kupca. Agent će najbolje da uspostavi odnos izmešu učesnika u transakciji i na njihovo obostrano zadovoljstvo da doprinese uspešnoj i bržoj realizaciji kupoprodaje date nekretnine.

Najvažnije je da papirologiju pregleda stručno lice koje će da kaže da li je sve u redu ili ne, kaže Nedeljko Malinović iz agencije za nekretnine Legat Co

 

Iza većine stajali su kontroverzni investitori. Da li se broj prevara umanjio?

Notari su umreženi unutar određenog suda, tako da, kad prodajete stan, odmah kad se ukuca u sistem vidi se da li je stan zaista Vaš ili ne. Sistem je centaralizovan na nivou datog suda. Najvažnije u celoj priči je što sada ugovor možete da overite samo tamo gde se nalazi nepokretnost. Znači ako se stan nalazi u Beogradu, ne možete da overite ugovor u Novom Sadu, što je ranije moglo. Shodno tome, na teritoriji jednog grada izgleda drugačije, ako se nepokretnost nalazi u rejonu suda kome teritorijalno pripada samo tamo možete overiti ugovor kod notara koji vrši svoju dužnost u datom sudu. Ranije ste mogli da overite ugovor na pet mesta, zato su se i dešavale te prevare, sada to nije moguće.

Drugo, postoji centralni registar pri ministarstvu trgovine gde možete da vidite sve licencirane agencije. Ko nije na spisku, nema licencu i ne može da obavlja tu delatnost.

Zašto provizija od 2%?

Provizija zakonom nije striktno definisana. Na sastanku u Asocijaciji posrednika u prometu nekretnina 130 registrovanih agencija, dogovor je da agencijama ide 2% od prodavca i 2% od kupca. Uvek pitam nove klijente da li su već potpisali ugovor o zastupanju sa nekom agencijom pre našeg sastanka. Ako je neko već potpisao, ja ne radim sa tim ljudima. Najbolji savet je da izaberete samo jednu agenciju, jer ako se po više agencija vidi stan, klijenti smatraju da nešto nije u redu sa tim stanom. Ili mu nešto nedostaje, ili cena nije realna, ljudi odmah misle da neto fali. Zato, opredelite se za jednu agenciju.

Kako se zaštititi od “divljaka” agenata?

Pogledajte da li je takozvani agent na spisku registrovanih agenata.

Sada je dobro i što vi možete odmah da uđete u katastar i da vidite i ko je vlasnik stana.

Agenti najbolje poznaju cene na tržištu. Kod stanova je najbitnija cena. Ranije je to bila lokacija. Sad je na prvom i na drugom mestu cena, a tek posle lokacija. Cene su pale za 30%, negde čak i za 40% od 2008. godine. Imamo stan u ponudi, 4 km od Trga Republike, u Krnjači, na prvom spratu, sa centralnim grejanjem, 60 kvadrata za 32 000. Nedostaje ponda kvalitetnih stanova, zaključio je Malinović.

Ključne reči

komentari

 • sta rece?
  Provizija zakonom nije striktno definisana. Na sastanku u Asocijaciji posrednika u prometu nekretnina 130 registrovanih agencija, dogovor je da agencijama ide 2% od prodavca i 2% od kupca. Uvek pitam nove klijente da li su već potpisali ugovor o zastupanju sa nekom agencijom pre našeg sastanka

  “dogovor je da agencijama ide 2% od prodavca i 2% od kupca”.

  obratiti paznju na rec DOGOVOR.

  u zakonu pise DA PROVIZIJU PLACA ONAJ KO ANGAZUJE AGENCIJU, a to moze biti I prodavac I kupac ILI samo prodavac ILI samo kupac. ako se sami reklamirate I dodje vam agent sa ugovorom, niste u obavezi da mu platite proviziju od 2%. jedna agencija (ne bih je reklamirala) cak trazi I 20% na tih 2% (primer – trazi od obe strane 2% proviziju, ako je stan 50.000 obe strane mu placaju 1.000 eura plus 20% na tih 1.000).
  krace, jos tu motka nije proradila !

  vrlo vesto “podmetnu” ugovor na potpis, komentarisati da pri tome traze I maticni broj ne treba – ali, svako neka radi kako misli da je za njega najbolje….

 • Vera u agencije?Ma kako da ne.Gomila prevaranata,koji gledaju samo da otmu pare već pri davanju kapare,a za sve posle ako ih nahvatate,nahvatate.Velike agencije koje su povezane sa državom,i preko čijih kadrova se maltene vrši polaganje ispita za licencu su posebna priča.
  Što reče Emi,tu još motka nije proradila.

 • […] Da li se vratila vera u agencije? – 4zida.rs […]

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top