5 razloga zašto volimo Voždovac

Vožd je bila srpska vladarska titula koja je objedinjavala vojnu i civilnu vlast. Prostoru iznad današnje Autokomande, stanovništvo 1904. godine daje ime “Voždovo naselje – Voždovo predgrađe”,jer je odatle Karađorđe krenuo sa svojim ustanicima 1806. godine da oslobodi  varoš.

Posle Drugog svetskog rata opština je nazvana VI rejon, a 1956. nastala je spajanjem tadašnjih opština Lekino brdo i Voždovac.

Mnoge ulice na Voždovcu su  dobile imena po čuvenim ljudima koji su svojim delom gradili srpsku istoriju.

Opština koja ima sve, omiljena je iz mnogo razloga, a posebno bi istakli ovih 5 prednosti:

  1. Na Voždovcu možete da nađete sve: od  igle do lokomotive – tu je niz zanatskih radnjica, ali i supermarketa, lokalnih prodavnica, pekara, butika, parfimerija, banki, vinarija, cvećara, a tu su i brojni kafići, ali i četiri fakulteta, studentski dom, jedna gimnazija, jedna srednja škola, nekoliko hotela. Voždovcu pripada i planina Avala koja je 1947. godine proglašena nacionalnim parkom.  Tu je i čuvena Banjička šuma.

POGLEDAJTE: PRODAJA STANOVA VOŽDOVAC

  1. Carstvo dobre hrane: postoji li neko ko u povratku iz noćnog provoda nije svratio da glad utoli u čuvenom “Stepinom vajatu”?
  2. Od centra Voždovca do centra grada treba vam samo 30 minuta peške. Šetačka “trasa” je divna – lagano od Vojvode Stepe preko Franša d’Eperea pa do Hrama svetog Save, Slavije i dalje. Ako niste šetački tip, tramvajem stižete do Slavije za maksimum 15 minuta.
  3. Fudbalska opština: U neposrednoj blizini Vojvode Stepe su dva fudbalska hrama – “Marakana” i stadion JNA. Koncerti, sve važne utakmicu, tu su, u kraju.

POGLEDAJTE: IZDAVANJE STANOVA VOŽDOVAC

  1. Kultni bioskop “Voždovac”: na mestu odakle je vožd krenuo u oslobađanje varoši, starije generacije su išle u osvajanje devojaka.  To je bila jedina bioskopska sala u ovom delu grada, sa 740 mesta!

Ključne reči

komentari

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top