5 najboljih tehnika za farbanje uskršnjih jaja

Uskrs se bliži, petak je dan za farbanje uskršnjih jaja. Da li ćete ih samo skuvati, ubaciti u boju ili napraviti mala remek dela, zavisi od Vas. Nije pitanje novca, već vremena, volje i mašte. Ovo su tehnike koje ne zahtevaju da kupujete skupe ukrase za jaja, već od onoga što nađete u kući napravite jaja koja ćete sa ponosom deliti.

1. Čarapa i lišće

Stara tehnika koju su naše bake koristile za farbanje uskršnjih jaja. Prislonite zanimljiv cvetić ili list na jaje, ubacite ga u staru najlon čarapu, zavežete i spustite u boju.

2. Šaranje voskom

Moguće još starija tehnika od čarapa i lišća. Treba vam vosak u tečnom stanju i neka igla ili čačkalica kojom ćete šarati. Išarano jaje ubacujete u boju i posle sastružete vosak. Lepo izgleda, ako ste vešti u crtanju.

3.  Dekupaž tehnika

Dekupaž pretvara stare saksije, nameštaj, ramove, ukrase u mala umetnička dela. Dok vam za nameštaj treba i šmirgla i lepak i boja i salvete odnosno pirinčani papir, za dekupažiranje jaja su vam potrebni samo salvete, umućeno belance i četkica. Isečete motiv sa salvete, prislonite ga na jaje (što je jaje svetlije, lepše će izgledati, najlepše ispadaju skroz bela jaja) i premažete belancetom i ostavite da se osuše.

4. Lakovi za nokte

Nije tako jednostavno kao što izgleda na snimku. Lakovi moraju da budu sveži, odnosno ne mnogo gusti. Jaja se dugo suše.

Pogledaj: Prodaja stanova 

5. Preslikavanje svilom

Sigurno u kući imate staru kravatu, maramu, bluzu od svile. Sve što je potrebno je da isečete tu tkaninu na komadiće veće od jaja, umotate jaje u nju, zavežete i stavite da se kuva.

Mašta zaista može svašta.

Ako imate veliku porodicu i volite da jedete kuvana jaja, naravno da nećete ovim tehnikama ukrasiti 50 jaja. Ali izdvojite 10ak, da budu malo drugačija. Biće vam zabavno, naročito ako ukrašavate sa decom. Neka korpa, malo travice i spremni ste za najradosniji hrišćanski praznik.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

komentari

top