18 godina posle: Šta je obnovljeno, a šta ostalo isto od NATO bombardovanja

Pre 18 godina  počelo je bomardovanje SR Jugoslavije, tokom kojeg su neki ranjeni, neki izgubili život, a mnogo objekata je porušeno i tako ostalo do dan danas.

Avalski toranj je oduvek bio simbol Beograda. Srušen je u NATO bombardovanju, ali je na svu sreću ponovo izgrađen i otvoren za posetioce od 23.10.2009.

avalski toranj

Zgrada Generalštaba na uglu Nemanjine ulice i Ulice kneza Miloša i dalje je svedok  bombrardovanja ’99. godine i neka vrsta atrakcije za turiste. Nedavno je počelo raščišćavanje terena.

generalstab

23. aprila 1999. bombardovana je zgrada RTS-a i tom prilikom poginulo je 16 ljudi. Danas  na ovoj zgradi ne možete da vidite da je bila pogođena, jedino što je drugačije je spomenik u znak sećanja  na žrtve napada koji simbolično nosi naziv ‘’Zašto?’’

rts

Samo 18 godina po otvaranju, Most slobode u Novom Sadu je srušen u NATO bombardovanju 1999.  Ponovo je izgrađen i otvoren za saobraćaj u oktobru 2005. godine.

Žeželjev most u Novom Sadu je bio jedinstven primer gradnje uz korišćenje prenapregnutog betona.  Trenutno je u fazi obnove i očekuje se da će biti završen do kraja ove godine. Novi Žeželjev most biće dug 474 metra, a imaće dva železnička koloseka, dve saobraćajne trake za drumski saobraćaj i dve biciklističko-pešačke staze.

zezeljev most

Proizvodni pogoni fabrike Zastava automobila u Kragujevcu  bombardovani su  12. aprila 1999. godine. 160.000 m² proizvodnih površina je tom prilikom uništeno . U septembru ’99. godine sa obnovljenih proizvodnih traka sišli su prvi automobili.

Tags

Оставите одговор

Vaša email adresa neće biti objavljena.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top