18 godina posle: Šta je obnovljeno, a šta ostalo isto od NATO bombardovanja

Pre 18 godina  počelo je bomardovanje SR Jugoslavije, tokom kojeg su neki ranjeni, neki izgubili život, a mnogo objekata je porušeno i tako ostalo do dan danas.

Avalski toranj je oduvek bio simbol Beograda. Srušen je u NATO bombardovanju, ali je na svu sreću ponovo izgrađen i otvoren za posetioce od 23.10.2009.

avalski toranj

Zgrada Generalštaba na uglu Nemanjine ulice i Ulice kneza Miloša i dalje je svedok  bombrardovanja ’99. godine i neka vrsta atrakcije za turiste. Nedavno je počelo raščišćavanje terena.

generalstab

23. aprila 1999. bombardovana je zgrada RTS-a i tom prilikom poginulo je 16 ljudi. Danas  na ovoj zgradi ne možete da vidite da je bila pogođena, jedino što je drugačije je spomenik u znak sećanja  na žrtve napada koji simbolično nosi naziv ‘’Zašto?’’

rts

Samo 18 godina po otvaranju, Most slobode u Novom Sadu je srušen u NATO bombardovanju 1999.  Ponovo je izgrađen i otvoren za saobraćaj u oktobru 2005. godine.

Žeželjev most u Novom Sadu je bio jedinstven primer gradnje uz korišćenje prenapregnutog betona.  Trenutno je u fazi obnove i očekuje se da će biti završen do kraja ove godine. Novi Žeželjev most biće dug 474 metra, a imaće dva železnička koloseka, dve saobraćajne trake za drumski saobraćaj i dve biciklističko-pešačke staze.

zezeljev most

Proizvodni pogoni fabrike Zastava automobila u Kragujevcu  bombardovani su  12. aprila 1999. godine. 160.000 m² proizvodnih površina je tom prilikom uništeno . U septembru ’99. godine sa obnovljenih proizvodnih traka sišli su prvi automobili.

Ključne reči

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top