10 novina u Zakonu o stanovanju

Usvajanje Zakona se očekuje krajem decembra, a primena od početka 2017. godine. Svaka zgrada moraće da ima svog upravnika, stanodavci će morati da plaćaju porez na iznajmljivanje stanova, dok će stanari morati da plaćaju održavanje! Predviđene su kazne za stambenu zajednicu, odnosno skupštinu stanara, ali i za pojedince neplatiše.

Svaka zgrada će imati svog upravnika, a ako stanari ne mogu da izaberu jednog od komšija da to obavlja, u njihove zgrade će biti uvedena prinudna uprava. Svi stanari će morati da izdvajaju sredstva za održavanje zajedničkog objekta i plaćanje profesionalog upravnika. Vlasnicima stanova koji ne budu plaćali mesečno održavanje zgrade preti kazna – od 5.000 do 50.000 dinara.

Predviđene su i kazne za stambenu zajednicu, odnosno skupštinu stanara. Inspektor im može naplatiti od 50.000 do dva miliona dinara. Ista sankcija propisana je i za profesionalne upravnike, ukoliko rade bez licence ili nisu prijavljeni.

 10 novina koje će uskoro stupiti na snagu:

  1. Upravnik zgrade – biraju ga stanari, plaćeno je radno mesto, a posao može da obavlja i profesionalni upravnik van zgrade čija primanja će se kretati od 200 do 350 dinara po stanu.
  1. Prinudni upravnik – U slučaju da stanari ne mogu da se dogovore, na snagu stupa prinudni upravnik. Njegova uloga je da sa liste profesionalnih upravnika Privredne komore Srbije angažuje jednog, koga će plaćati svi stanari.
  1. Upravnik zgrade – menadžer – Slično kao i u slučaju predsednika skupštine stanara, njegov posao je da obavesti nadležne organe da obave neku hitnu intervenciju, da vodi računa o olucima, zaključi ugovore u ime stanara sa javnim preduzećima, odnosno zastupa zajednicu stanara u pravnim poslovima.
  1. Podaci o podstanarima – Na osnovu zakona podaci o zakupcima se dostavljaju upravniku zagrade.
  1. Stanari odgovaraju za štetu – Oni sami biraju o spoljašnjem i unutrašnjem uređenju zgrada. Zgrade ne smeju da ugrožavaju treća lica, niti imovinu trećih lica. Ako do toga ipak dođe, stanari plaćaju za nastalu štetu.
  1. Izvršitelji naplaćuju kazne – Upravnik kome stanari ne žele da plate štetu ima pravo da angažuje izvršitelja. Kazne za neplaćanje održavanja zgrade kreće se od 5.000 do 50.000 dinara.
  1. Bez zaštićenih stanara – Reč je osobama koje su nakon denacionalizacije useljeni u stanove, u kojima su ostali da žive umesto pravih vlasnika. Očekuje se da zaštićeni stanari budu preseljeni u stanove u javnoj svojini koje će moći da otkupe, a stanovi u kojima su do sada boravili biće vraćeni pravim vlasnicima.
  1. Registar o zgradama – Ovu jedinstvenu evidenciju vodiće Agencija za privredne registre. Biće javno dostupna, a rok za formiranje registra svoih stambenih zgrada je 12 meseci.
  1. Hitni radovi – Njih sprovodi jedinica lokalne samouprave.

Ključne reči

Jedan komentar

Reci nam šta misliš o ovom članku. Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

top